Een moeder met twee kleine kinderen woont sinds een jaar in een van de deelnemende gemeenten.
Een moeder met twee kleine kinderen woont sinds een jaar in een van de deelnemende gemeenten. (Foto: aangeleverd)

Hart van Buurtgezinnen in Noord gevormd door lokale coördinatoren

NOORD – Buurtgezinnen koppelt (steun)gezinnen aan (vraag)gezinnen, die het zwaar hebben en wel wat steun kunnen gebruiken bij de opvoeding van de kinderen. De overkoepelende landelijke stichting stuurt - ook in Amsterdam-Noord - lokale coördinatoren, backofficemedewerkers en regiocoördinatoren aan. Directeur en tevens oprichter Leontine Bibo is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de stichting.

Zij vertelt: “Er is een landelijke backoffice die de aanmeldingen van de gezinnen bijhoudt, de website actualiseert, voor de promotie en administratie zorgt en het aanspreekpunt is voor alle vragen. Het hart van de organisatie wordt gevormd door onze lokale coördinatoren. Zij voeren de dienstverlening van buurtgezinnen uit. Zo zijn in bijvoorbeeld Amsterdam-Noord contactpersonen voor de gezinnen en verwijzers. Elk kwartaal komen zij elkaar en wisselen ervaringen uit.”

De afgelopen maanden hebben veel van opvoeders gevraagd. Bibo: “Naast het eigen werk was er opeens de fulltime zorg voor kinderen, die niet meer naar school of opvang konden. Opeens werd er van ouders verwacht, dat ze onderwijs gaven, creatief waren, sportles gaven en wat nog meer om deze tijd goed door te komen. Een korte periode even de schouders eronder zetten, gaat vaak wel maar naar mate de tijd langer duurt, wordt het ingewikkelder.”

Aanmoedigen

Met name bij alleenstaande ouders, zonder een netwerk, ziet Buurtgezinnen dat de draagkracht vermindert en dat het moeilijk is om alle ballen in de lucht te houden. “Gelukkig staan er gezinnen op, die in deze tijd heel bewust een keuze maken om er voor een ander gezin te zijn. Niet alleen nu maar voor een langere tijd. Waar het kind welkom is voor een dag(deel) per week, zodat er even opgeladen kan worden. Hoe fijn is dat. Buurtgezinnen wil iedereen aanmoedigen om zich aan te melden. Een steungezin blijft lang bij jou en je kind(eren) betrokken, zodat het echt een onderdeel wordt van het leven, waardoor je het leven met meer positiviteit tegemoet kunt treden.”

Meer informatie

De insteek is, dat samen opvoeden weer normaler wordt op basis van wederzijds vertrouwen. Bibo vervolgt: “De kennismaking en koppeling gebeurt onder deskundige leiding van een coördinator, waarbij goed wordt gekeken of er een klik is tussen twee gezinnen. Ook gezinnen die graag willen ondersteunen, zijn hartelijk welkom om zich aan te melden.”

Een moeder met twee kleine kinderen (een baby en een tweejarige) woont sinds een jaar in een van de deelnemende gemeenten. Ze heeft zich weten los te maken uit een relatie met veel huiselijk geweld, ze krijgt een Wajong-uitkering en zit in de schuldhulpverlening. De jongste is te vroeg als huil-baby ter wereld gekomen, de oudste heeft een taalachterstand. De moeder kan het huishouden en de opvoeding van de kinderen alleen niet aan. Ze heeft het afgelopen jaar veel formele hulp gehad, maar is met alle trajecten gestopt. Ze zegt daarover: “Ze komen praten en maar praten, maar ze helpen mij niet.“ Sinds enkele weken krijgt ze tweemaal in de week opvoedondersteuning van een ervaren moeder die een straat verder op woont. Zij past tweemaal in de week op de kinderen en helpt de jonge moeder met het aanbrengen van structuur en het stellen van grenzen. Door haar ervaringsdeskundigheid wekt ze veel vertrouwen.

Informatie: www.buurtgezinnen.nl/amsterdam-noord