"De Zaanstreek heeft een rauw randje door ons industrieverleden. Wie daar doorheen kijkt, ziet schitterend industrieel erfgoed waar heden en verleden samenkomen." (Foto: Dirk Karten)

Oproep: wees trots op eigen streek

(VERVOLG VOORPAGINA)


Een leuk idee, maar wat kun je nog meer doen?

“We bezoeken globaal van alles en nog wat, maar heb je zelf wel eens het verhaal van een molenaar gehoord? Het Hembrugterrein bezocht? Het Monet atelier binnengestapt? Als je dat doet, krijg je vanzelf een andere kijk op hoe mooi en uniek de Zaanstreek is. Het mag best wat uitbundiger.”

"We zijn meer dan ‘Amsterdam Countryside’ of ‘Old Holland’ voor de toerist'


De Zaankanter en uitbundiger over de eigen streek… Een uitdaging! We roemen ander steden maar praten met ‘Zaanse zuinigheid’ over de eigen regio. Hoe doorbreek je dat?

“Het klinkt afgezaagd, maar kijk eens om je heen. De Zaanstreek heeft een rauw randje door ons industrieverleden. Wie daar doorheen kijkt, ziet schitterend industrieel erfgoed waar heden en verleden samenkomen. Natuur in de polders met mooie fietspaden. Volop cultuur. De Zaanstreek biedt alles. Je hoeft echt daarvoor niet per se naar Amsterdam. Wat op zich een mooie stad is.”

U heeft in uw functie overleg met bijvoorbeeld met Amsterdam&Partners om de toerist naar ons toe te halen. Die zet ons graag neer als ‘pittoresk, kneuterig’. Hoe sterk blijft het Zaanse verhaal daar overeind?

“De eigen identiteit vasthouden en promoten staat voorop. Oké, de Zaanstreek is een goed alternatief om de drukte in Amsterdam te spreiden. Alleen zijn we meer dan ‘Amsterdam Countryside’ of ‘Old Holland’ voor de toerist. Maar ik vraag ook aan de inwoners zelf hun steentje bij te dragen. Trots te zijn op de Zaanstreek. Een goed begin voor Zaankanters zelf om de eigen regio te ontdekken is een bezoek aan www.zaans.nl. Mijn tip: laat je inspireren door de verhalen op de pagina Ontdek de Zaanstreek. Coronaveilig ook nog. En als het straks weer mag, heten de Zaanse attracties je van harte welkom.”