Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

'Zodra BOR startte, veranderde alles'

REGIO - De Begeleide Omgangsregeling (BOR) van Humanitas helpt bij het in goede banen leiden van het opbouwen van een omgangsregeling na een scheiding waarbij contacten tussen kind(eren) en gescheiden ouders centraal staan. Een vrijwilliger fungeert daarbij als onafhankelijke hulp in het stapsgewijs tot stand brengen/uitvoeren van een goede omgangsregeling.

Begeleide Omgangsregeling (BOR) van Humanitas

Nadat is besloten tot begeleiding, heeft de Humanitas coördinator een kennismakingsgesprek met beide ouders. Aan de hand daarvan zoekt de coördinator een vrijwilliger die past bij de gezinssituatie. Daarmee maken jullie afspraken en kan de Begeleide Omgangsregeling beginnen. Vader Benjamin vertelt over zijn ervaringen: “Die eerste keer in de speeltuin met mijn zoon.. fantastisch! Zodra BOR startte, veranderde alles. Voor mij, mijn zoon en zijn moeder.”

Het belang was groot om de juiste hulp in te zetten, omdat hij erg graag tot goede afspraken over zijn zoon wilde komen. En door spanningen vanuit het verleden kwamen zij daar als ouders samen niet uit.

Vertrouwen

Is het gemakkelijk om een BOR-vrijwilliger in je leven toe te laten? Benjamin: “Nee, dat vond ik best lastig. Iemand die je niet kent, laat je meekijken in je persoonlijk leven. Een groot probleem op dat moment, dat je niet alleen kan oplossen. Je moet dan wel vertrouwen hebben in de vrijwilliger. Toen het eenmaal liep werd het steeds gemakkelijker. Het vertrouwen groeide, waardoor ik ook opener werd. Hierdoor kon de vrijwilliger weer beter meedenken. Wat helpt is dat Humanitas persoonlijk is. Niet afstandelijk. Er is echte interesse.”

De mooiste herinnering die hij heeft overgehouden aan het BOR-traject is de eerste speelafspraak met zijn zoon in de speeltuin. Na een aantal afspraken binnen brachten ze voor het eerst sinds lange tijd samen tijd door in een buitenspeeltuin. "In een woord: fantastisch!” Het vertrouwen tussen ouders groeide, waardoor ze gaandeweg het BOR-traject tot stabiele omgangsafspraken kwamen en communicatie over zorg en opvoeding.

Ouders die er ook niet samen uitkomen en het beste willen door een soepele omgangsregeling kunnen contact opnemen met de BOR-Coördinator Humanitas via: s.vanschieveen@humanitas.nl