Het kerkje van Jisp.
Het kerkje van Jisp. (Foto: Google StreetView)

Kerktoren Jisp in het VN-blauw

JISP - De Verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar. Nederland besteedt van 19 tot en met 24 oktober aandacht aan dit jubileum door zoveel mogelijk gebouwen in Nederland in blauw licht te zetten.

De gemeente Wormerland geeft ook gehoor aan dit verzoek. De kerktoren van Jisp wordt gedurende deze periode blauw verlicht. Daarmee sluit het aan bij de blauwe kleur van het VN logo.

‘Dit nooit meer’

Na jaren van oorlog kwamen in 1945 vertegenwoordigers van 51 landen vanuit de gehele wereld bij elkaar. Gezamenlijk stelden zij: “Dit nooit meer; een Derde Wereldoorlog moet koste wat kost worden voorkomen”. Dit resulteerde in de oprichting van de Verenigde Naties (VN), die toentertijd werd gezien als opvolger van de Volkenbond.

De Verenigde Naties werken samen op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Nu 75 jaar verder, zijn alle 193 internationaal erkende landen lid van de organisatie.