Voorbeeld van workshops op een Johan Cruyff Court.
Voorbeeld van workshops op een Johan Cruyff Court. (Foto: Koen Suyk)

Veel kinderen bereikt tijdens Cultuur@CruyffCourt Zaandam

ZAANDAM - De eerste editie van Cultuur@CruyffCourt Zaandam is succesvol verlopen. Ruim 150 verschillende kinderen namen deel aan gratis workshops. Acht woensdagmiddagen lang, op het CruyffCourt in Kogerveld.

Door het brede aanbod kozen veel kinderen voor onbekende bezigheden. Zoals hutjes bouwen met bamboestokken, striptekenen, schilderen, trommelen, theaterles. Maar ook dansen, freerunnen en straatvoetbal. Die diversiteit is vooral te danken aan Fluxus Zaanstad.

Regelingen

"Dit is dé cultuuraanbieder met een breed aanbod vol leuke culturele lessen", zegt organisator Bas Husslage. "Ook kunnen kinderen zich natuurlijk inschrijven bij een sportvereniging. Is er weinig geld in een gezin om sportcontributie of cultuurlessen te betalen? Dan zijn daar regelingen voor. Ook voor zaken als bijvoorbeeld een fiets, laptop of een verjaardagpakket."

Veel pluspunten

Volgens de jeugdwerker in de wijk en de directeur van de Kogerveldschool is een event als Cultuur@CruyffCourts heel waardevol. Om meerdere redenen. Kinderen ontdekken hun talent. Het leert kinderen om het CruyffCourt op veel verschillende manieren te gebruiken. Het zorgt voor extra verbinding, wakkert een sociaal vuurtje aan. Een ander pluspunt voor de wijk is dat het lesaanbod in de wijk zelf nu bekender is: freerunnen bij Muki Motion, theaterles bij TheaterMijn en dansen bij Juvat Performing Art Studio’s of Solution Dance Centre Zaanam. Daarnaast zijn 1600 kinderen bereikt via acht scholen in de ruime omgeving van de wijk. En was er veel media-aandacht voor sport en cultuur.

Compliment van Cruyff Foundation

"Het was één van de drukst bezochte en meest diverse Cultuur@CruyffCourt-events van Nederland, volgens de Cruyff Foundation", aldus Husslage. Het is de intentie om dit event jaarlijks te herhalen.

Weinig geld? Check dan: www.samenvoorallekinderen.nl Op deze website staan allerlei financiële regelingen. Die is eenvoudig te vinden via de eigen postcode.