De koning & de Hollanders

Wij, ons kleine volkje aan de Noordzee, wat zou ik ze soms graag de zee op sturen. Even tijd om onze eigenschappen onder de loep te nemen.

WA als ambassadeur op pad ten behoeve van werkgelegenheid, handenschuddend op Koningsdag, vrijwilligerswerk verrichtend en vader van een stel tieners.

Vooral een ceremoniële rol. Hij wordt begluurd en gewogen. Hij krijgt een vaste bijdrage voor zijn werk, evenals een uitkeringsgerechtigde, of ze beiden veel of weinig doen.

Nu kunnen wij Hollanders zeggen dat er een verschil van inkomen is, maar dat is er sowieso. Drie keer modaal of op de rand van de armoedegrens. Dat verschil ervaart men als net zo groot.

Kijk naar excessen als het inkomen van een topvoetballer. Gelet op het rechtse kabinet, gekozen door de meerderheid, kiest men niet voor gelijkheid, dus is er verschil!

En daar gaat het mij om, wees dan eerlijk en accepteer het verschil. Een journalist verdient meer dan de telefoniste, de tv-presentator verdient meer dan de kapster.

Waar geen verschil in zit, is dat beiden vrij zijn om te reizen. Ook in de herfstvakantie kon de kapster ongemoeid met gezin naar een geel gebied afreizen. Er was geen reisverbod.

Rutte zegt: kijk zelf naar de risico's. Moet je voorstellen dat Rutte (de overheid) of het volk de kapster verbiedt om te gaan en erger nog, terugstuurt!

Hoe zou diezelfde Hollander dan reageren? Men wil geen beperkingen opgelegd krijgen.

We discussiëren wat af. Willen geen mondkapjes, willen geen app op de telefoon, we willen duidelijkheid en juist wel een mondkapje. We gaan naar de rechter als er regels opgelegd worden, die onze grondwet niet toelaat. We laten ons niet aan banden leggen.

Op alles ageert de Hollander. Maar wat zou die Hollander zelf doen als hij een vrijstaande villa bezat, drie pubers heeft en een privévlucht kon nemen naar een zonnig oord in een geel gebied? Is dat niet hetzelfde als massaal naar Hotels in Drenthe en de Veluwe gaan om zo even het saaie leven in de randstad te ontvluchten?

Waar was de loyaliteit van de Hollander naar bedrijven toe die het moeilijk hadden? Hoezo voorbeeldfunctie, daar hebben we in de herfstvakantie WA toch niet voor nodig?

In de afgelopen maanden werd gevraagd 'Blijf zoveel mogelijk thuiswerken'. WA heeft niet thuis gewerkt, zoals door Rutte werd geadviseerd.

Daar hoorde we de Hollander niet over. Hij moest zijn gezicht vooral vaak genoeg laten zien.

Ik wil graag de balk in ons oog onder de aandacht brengen. Ik verdenk de oh zo kritische Hollander ervan, dat als hij of zij die koninklijke schoenen aan had, zou zeggen: 'Moet je luisteren, ik heb het zo verdiend, ik moet er echt even uit ben er zo aan toe.'

Zou het spreekwoord boter op je hoofd hebben nou een typisch Hollands spreekwoord zijn? We hebben het moeilijk met zijn allen, maar ondanks dat vind ik dat WA ons excuus verdient, voor ons oh zo oer-Hollandse gedrag.


Debby Mulder