Natuurinclusief bouwen wordt steeds normaler.
Natuurinclusief bouwen wordt steeds normaler. (Foto: Maayke de Ridder)

Natuurinclusief bouwen norm

REGIO - Er valt niet aan te ontkomen: groen moet worden betrokken bij bouwplannen. Er is zelfs zó veel voor te zeggen, dat natuurinclusief bouwen het nieuwe normaal zou moeten zijn. Pleitbezorgers willen dat de overheid hiervoor regels opstelt, bijvoorbeeld via het Bouwbesluit.

De belangstelling voor natuurinclusieve maatregelen in bouwprojecten, is ontegenzeggelijk aan het groeien. Meer aandacht voor flora en fauna in de directe woonomgeving verbetert niet alleen de leefbaarheid, het draagt ook bij aan het verhogen van de biodiversiteit en maakt ons leven aangenamer en gezonder. Door COVID-19 hebben de afgelopen maanden veel mensen de natuur, groen, vlinders, egels, vogels, bloemen, bomen opgewaardeerd. Het voelt goed om natuur dicht bij huis te hebben.

Natuurinclusieve maatregelen, zoals broedplaatsen voor vogels en vleermuizen en bijenhotels ondervinden maatschappelijk veel sympathie. Maar ze hebben pas zin als ook de ruimte eromheen ecologisch aantrekkelijk is, anders worden die nestkastjes nimmer bezet.

Makkelijk te doen

De ecologische omgeving betrekken bij een bouwproject, is in technische zin best makkelijk te doen. “We weten wat ervoor nodig is”, zegt dr. ir. Robbert Snep, senior onderzoeker groene steden en stadsecologie bij Wageningen University & Research (WUR). Snep pleit al jaren voor een bouwontwikkeling waarbij biodiversiteit en klimaatadaptatie leidend zijn. Hij ziet het als voorwaarde om steden leefbaar en toekomstbestendig te houden.

Norm

Ondanks dat er steeds meer geslaagde voorbeelden zijn, is elk project dat zonder natuurinclusiviteit tot stand komt, een gemiste kans. Daarom richtte een aantal organisaties zich eind 2019 tot het kabinet met de oproep om natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen. Snep heeft er goede hoop op. “Het gaat erom dat iedereen een minimale inspanning levert op dit vlak en dat er een verplichtend karakter op zit. Dat biedt een eerlijke kans voor projectontwikkelaars die op basis van dezelfde duurzaamheidsregels tot een prijs komen. Het voorkómt dat koplopers zichzelf uit de markt prijzen. Natuurinclusief bouwen is een bouwontwikkeling waarin de natuur zou moeten worden meegenomen als basiseis”, vindt Snep. “Het kan gaan om een woonwijk, een enkel gebouw, een compleet bedrijventerrein, een renovatie, een herstructurering, een kavel van 600 m2, een gebied van 10 m2 km. Maar altijd vergt het samenwerking vanaf het eerste begin, met veel verschillende partijen en verantwoordelijkheden.

Stimuleren

Vanuit de opvatting dat klimaatverandering sneller gaat dan gedacht en de urgentie tot verduurzamen elke dag groter wordt, zet de Dutch Green Building Council (DGBC), zich in om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. "Wij stimuleren dat mensen duurzame keuzes maken als ze een gebouw neerzetten”, zegt innovatiemanager Jan Kadijk. DGBC is beheerder van het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL. Door op duurzaamheidsthema's als energie, materiaalgebruik, landschap en ecologie, watergebruik, punten te scoren, kan een bouwplan dit keurmerk verdienen. "Wij schrijven geen oplossingen voor, maar stellen eisen aan de duurzaamheidsprestaties van een gebouw”, zegt Kadijk. "Ook op het gebied van natuurinclusief bouwen, klimaatadaptatie en ecologie. Je mag zelf weten hoe, als je maar het bewijs levert dat het daadwerkelijk gebeurt. Volgens Kadijk is BREEAM-NL ondertussen bij beleggers en ontwikkelaars een waardevol keurmerk voor aantoonbare duurzaamheid geworden. "Wij controleren de resultaten en zorgen dat nieuwe inzichten en ontwikkelingen in het keurmerk worden opgenomen.”