Museum voor Onbedoelde Kunst opent opnieuw zijn deuren.
Museum voor Onbedoelde Kunst opent opnieuw zijn deuren. ((Foto: Teus))

Museum voor Onbedoelde Kunst

TUINDORP OOSTZAAN - Er is een nieuw museum op de NDSM-werf geopend: het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK). Het MOK is een museum dat niet de kunstenaar op een voetstuk plaatst, maar de bezoeker en zijn verbeelding. De curatoren nemen de bezoeker mee langs 22 onbedoelde kunstwerken die zij op de werf gevonden hebben.

"Iedereen is een kunstenaar"

Volgens kunstkenners bestaat er niet zoiets als ‘onbedoelde kunst': kunst is altijd bedoeld, dat is inherent aan de definitie. Toch bewijst het MOK het tegendeel. Het museum kent geen bestaande kunstenaars, enkel curatoren die alledaagse objecten in een museale context plaatsen en ze zo verheffen tot kunst. Het borduurt voort op de readymade kunst van Duchamp, het gedachtegoed van Warhol en de wereld als kunstwerk van Manzoni die allen kritiek gaven op het eigenaarsschap van de kunstwereld. Duchamp zei: "iedereen is een kunstenaar", bij het MOK zeggen ze: "iedereen is curator". Ze brengen gevonden voorwerpen niet binnen de museummuren, maar keren de museummuren binnenstebuiten en maken daarmee alles een potentieel kunstwerk, elk object wachtend om opgenomen te worden in de collectie.

Verschillende verhalen

De verschillende kunsthistorische verhalen van het MOK zijn geïnspireerd op bestaande kunstwerken of zijn verzonnen stromingen en kunnen vanover de hele wereld afkomstig zijn. Het doel bij alle werken is hetzelfde: het verhaal van de samenleving vertellen en de bezoeker aansporen om anders naar objecten te kijken en zelf betekenis te geven aan de omgeving.

Geen livetours

De livetours kunnen vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet doorgaan. Ook op de NDSM-werf geldt: maximaal 4 personen in de buitenruimte en houd afstand.

Het museum voor Onbedoelde Kunst keert de museummuren binnenstebuiten.