Wie toch een kantoor van de Rabobank wil bezoeken, kan terecht in Zaandam.
Wie toch een kantoor van de Rabobank wil bezoeken, kan terecht in Zaandam. (Foto: Aangeleverd)

Rabobank sluit vestigingen Oostzaan en Krommenie

REGIO - De vestigingen van Rabobank Zaanstreek aan de Heiligeweg 95 in Krommenie en op Kerkbuurt 10 in Oostzaan openen haar deuren niet meer. Dat heeft de bank bekend gemaakt. De vestigingen waren al gesloten sinds het begin van de coronacrisis, en blijven definitief gesloten. Reden is het zeer geringe aantal bezoekers dat de vestigingen nog bezocht.

Aantal bezoekers afgelopen jaren steeds meer teruggelopen

Rabobank Zaanstreek zegt dat het besluit om de kantoren definitief te sluiten is genomen in overleg met de ledenraad van de bank. Volgens Vittorio Dimitroff, directeur Particulieren en Private Banking van Rabobank Zaanstreek, waren er vanuit de ledenraad kritische vragen over de sluiting, maar had men er uiteindelijk wel begrip voor.

Dimitroff: “Het aantal bezoekers is de afgelopen jaren steeds meer teruggelopen. Onze klanten verrichten hun bankzaken steeds meer via internet of via de Rabo App. De noodzaak om naar een vestiging te komen is minder geworden. Soms kwamen er maar enkele klanten per uur. We zien dat het onlinegebruik tijdens de coronacrisis meer is toegenomen. Het aantal gesprekken via videochat is enorm gestegen. Klanten en medewerkers wennen aan de digitale mogelijkheden. Daarbij speelt dat we ook rekening moeten houden met de huurcontracten voor de vestigingen, en dan komt onvermijdelijk de vraag of het wel verstandig is om ze open te houden. Voor de genoemde vestigingen is dus nu, na een zorgvuldige afweging, de keuze gemaakt om ze definitief te sluiten.”

Dimitroff laat weten dat klanten die toch een kantoor van Rabobank Zaanstreek willen bezoeken daarvoor terecht kunnen op het kantoor in Zaandam (Ankersmidplein 15). Dit kantoor verhuist in het eerste halfjaar 2021 naar het hoofdkantoor aan het Ankersmidplein 2.

Inzet van mobiele adviseurs

Hoewel steeds meer ouderen via de computer hun bankzaken regelen, is het met name deze groep die nog weleens een bezoek bracht aan de vestigingen. Dimitroff erkent dat, en hij betreurt het uiteraard dat deze mogelijkheid komt te vervallen.

“Maar we denken dat we voor hen een goed alternatief hebben. Wie geen gebruik kan maken van een computer voor het regelen van bankzaken – en dat hoeven niet alleen ouderen te zijn – kan een beroep doen op onze mobiele adviseurs. Dat zijn bankmedewerkers die bij de klanten thuis kunnen komen om te helpen met het verrichten van de dagelijkse bankzaken. Ook geven zij tips om financieel misbruik te voorkomen en tegen te gaan. Men hoeft daarvoor alleen maar contact met Rabobank Zaanstreek op te nemen voor het maken van een afspraak. Vanwege corona is dit nu helaas niet mogelijk, maar we gaan er van uit dat dit in de loop van 2021 weer tot de mogelijkheden behoort. Het is dus beslist niet zo dat we onze klanten die geen computer hebben in de steek laten, integendeel. We denken dat we met het inzetten van mobiele adviseurs juist een mooie service kunnen bieden aan hen die niet digitaal kunnen bankieren. Dat kan dus gewoon vanuit de eigen huiskamer.”

Diverse geldautomaten gaan over naar Geldmaat

Het afgelopen jaar zijn diverse geldautomaten overgegaan naar een Geldmaat.

Dimitroff licht toe: “Tot niet zo lang geleden had elke bank z’n eigen geldautomaten. Een tijdje geleden hebben Rabobank, ING en ABN Amro besloten om daarvoor de handen ineen te slaan in de vorm van Geldmaat. Daarbij zal worden gekeken naar de beste plaats voor de geldautomaten, want nu komt het soms voor dat er vlak bij elkaar geldautomaten van elke bank te vinden zijn. Dat zal efficiënter worden uitgevoerd, maar uitgangspunt is dat voor iedereen op aanvaardbare afstand een geldautomaat beschikbaar is. De geldautomaat aan de Kerkstraat 2 in Westzaan gaat in januari dicht. De automaat is gelegen naast een kinderdagverblijf en dat is qua veiligheid niet wenselijk. Geldmaat is nog op zoek naar een alternatieve locatie hiervoor.”

Hoewel de naam ‘Rabobank’ vrijwel geheel uit het straatbeeld zal verdwijnen en de bankzaken zich steeds meer in het digitale domein zullen afspelen, wil Dimitroff er wel op wijzen dat de betrokkenheid van de Rabobank met de Zaanstreek net zo groot zal blijven als nu het geval is.

Betrokkenheid Rabobank met Zaanstreek blijft net zo groot als nu

Dimitroff: “Rabobank Zaanstreek is veruit de grootste sponsor van verenigingen in de Zaanstreek, en zal dat ook blijven. Elk jaar wordt een deel van onze winst gereserveerd voor het ondersteunen van verenigingen en organisaties in ons werkgebied. Dat kunnen sport- en culturele verenigingen zijn, maar ook maatschappelijke organisaties. Dat is het verschil tussen een coöperatieve bank als de Rabobank en andere banken die aandeelhouders hebben. Dus ook al zijn wij straks in een aantal plaatsen op straat misschien minder zichtbaar, onze inzet en betrokkenheid bij de Zaanstreek blijft net zo groot als tot nu toe."