Dicht...
Dicht... (Foto: JWvD)

En toen ging in Oostzaan het licht uit

OOSTZAAN – Daar waar in de huiskamers bijna overal het licht wordt ontstoken, daar ging voor vele ondernemers en middenstanders het licht uit. Het coronavirus grijpt nog steeds zonder enig erbarmen om zich heen. Oostzaan heeft ondertussen een ruime vierhonderd besmettingen.

De boodschap van de overheid was duidelijk: alles wat niet noodzakelijk is sluit de deuren. Was al (veel) eerder de horeca hard geraakt, nu komen daar vele andere winkels bij. Van de kledingwinkels tot de filialen van bijvoorbeeld de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, ook wel bekend als het warenhuis van de warme worsten.

Creatief en inventief

Naarmate de tijd vorderde en alle restaurants en cafés geen gasten meer mochten ontvangen, traden de creativiteit en de inventiviteit in. Het Chinees restaurant werd weer de ouderwetse afhaalchinees, een ander restaurant kookt vers en bezorgt en ook cafés worden omgebouwd tot luxueuze cateringfilialen. De bloemist is opeens een kerstmarkt: deur op slot, winkelen in de tuin. Maar er zijn ook middenstanders die domweg niets kunnen en dus op een houtje moeten bijten. Het is ellendig, juist in een periode dat alles feestelijk moet zijn.

Weer de deur op slot

Niet alleen de middenstand wordt hard geraakt, ook de cultuursector trekt telkenmale aan het kortste eind. De theaters zijn wederom gesloten; ook dertig bezoekers is gewoon te veel. Amateurvoorstellingen zijn al voor de derde keer vooruit geschoven.

Geen nachtdienst

En ook de nachtdienst in de Kerk gaat niet door. Het wordt een stille kerst voor iedereen en de lockdown duurt in ieder geval tot half januari 2021.


JWvD