Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

Belastingen en leges

LANDSMEER - Aanstaande woensdag vindt de laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar plaats. Het belangrijkste punt van discussie wordt de hoogte van de ozb-tarieven. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad in meerderheid de belasting- en legestarieven voor 2021 weggestemd. Toen na wat technische problemen de laatste stem uiteindelijk binnenkwam, bleken 7 raadsleden vóór en 8 raadsleden tegen het collegevoorstel te hebben gestemd.


Na kort overleg tussen burgemeester Dennis Straat en financieel verantwoordelijk wethouder Erik Heinrich, meldde Straat dat de tarieven voor 2021 toch echt moesten worden vastgesteld, omdat de gemeente anders miljoenen aan belastingen en leges niet zou kunnen innen. Daarom werd besloten dat over dit punt een nieuwe vergadering moet plaatsvinden.


Tekort niet opgelost met extra ozb-verhoging

De VVD had donderdag geprobeerd de gemeenteraad zover te krijgen dat een tekort van 100.000 euro in de begroting niet wordt opgelost met extra ozb-verhoging. Daar kregen ze niet voldoende steun voor. Lokaal Landsmeer (LoLa) probeerde nog het voorstel voor precariobelastingen aan te passen, maar ook dat mislukte.


Vergadering eindigde tegen half twee 's nachts

Toen vervolgens alle belasting- en legestarieven voor 2021 in één keer moesten worden goedgekeurd, stemden VVD en LoLa dan maar tegen alle nieuwe tarieven. De PvdA en Positief Landsmeer hadden elk hun eigen redenen om tegen te stemmen. De vergadering eindigde uiteindelijk tegen half twee ‘s nachts.


Mandy Elfferich krijgt over het algemeen haar zin

Over de onderwerpen waar wethouder Mandy Elfferich verantwoordelijk voor is, was geen discussie. Ondanks dat ze op sommige van haar portefeuilles honderdduizenden euro's tekort komt, krijgt ze over het algemeen eenvoudig haar zin. Elfferich is in het college het langstzittende lid. Sinds haar aantreden vertrokken een burgemeester, wethouder, gemeentesecretaris en een raadsgriffier. Desgevraagd zegt ze terug te kijken op een ‘bizar jaar', waarin ‘de organisatie gewoon doordraaide'. Doordat veel leuke dingen niet doorgingen was het verder ‘gewoon heel saai'. Ze voegt daaraan toe dat er hier en daar veel leed achter schuil gaat. ‘En dat doet pijn om te zien', vervolgt ze. Ook zegt ze het lastig te hebben gevonden om minder direct contact te hebben. ‘Helemaal als je ziet en hoort dat men het moeilijk heeft.'

Marc de Jong