Jurjen ten Brinke.
Jurjen ten Brinke. (Foto: aangeleverd)

Dominee beklimt Mont Blanc op eigen trap

NOORD - Jurjen ten Brinke uit Amsterdam-Noord heeft van 11 tot en met 20 juni de Mont Blanc op zijn eigen trap beklommen. Dat betekent tien dagen lang ruim zeventig keer per dag omhoog. Hij deed dit om geld op te halen voor mensen in ontwikkelingslanden die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis.

1820 treden per dag

Ten Brinke is dominee van de multiculturele kerk Hoop voor Noord. Hij studeerde tropisch landgebruik in Wageningen en is op veel plekken in de wereld geweest. "Een paar jaar terug was ik nog in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Het zijn plekken op de wereld waar de coronacrisis een ramp op een ramp is. Mensen hebben er vrijwel niets, kunnen moeilijk afstand houden en hygiƫne is er heel lastig. Verder zijn er nauwelijks sociale vangnetten. Een dag in lockdown, betekent voor veel mensen een dag geen inkomen en een dag geen eten. De uitdagingen zijn enorm. Ook in landen als Ethiopiƫ en Bangladesh. We horen vaak weinig over wat zich daar afspeelt, terwijl mensen er ook nog te kampen hebben met andere rampen als een sprinkhanenplaag, voedseltekorten en een orkaan. Hoewel mensen ook daar inventief zijn en veerkracht tonen, kunnen ze zeker onze hulp gebruiken."


The Climb is een initiatief van hulporganisatie Tear om geld in te zamelen voor voedselpakketten, water, zeep, medische hulp en voorlichting in deze landen. Deelnemers kiezen een berg uit, beklimmen die binnen tien dagen op hun eigen trap en laten zich sponsoren door familie en vrienden. Meer dan 140 mensen doen mee aan de actie. "Ik beklom de Mont Blanc en ging tien dagen lang ruim zeventig keer de trap op en af. Dat betekent 1820 treden per dag." De vrouw en vier kinderen van de dominee deden ook mee aan The Climb.