Erna Berends voor het Stadsloket.
Erna Berends voor het Stadsloket. (Foto: gemeente Amsterdam)

Interview met de stadsdeelvoorzitter

J. Jansen van Galen en T. Tossijn

NOORD Het bestuur van stadsdeel Noord was vorige maand halverwege de rit, tussen twee verkiezingen in. ‘Verlengd lokaal’ bestuurde het drievrouwschap van het dagelijks bestuur namens B&W het stadsdeel benoorden het IJ, onder leiding van stadsdeelvoorzitter Erna Berends. Hoe staat Noord er nu voor? Waar is de stadsdeelvoorzitter trots op en wat is en blijft lastig in het dagelijks beleid?

'Ik word er heel gelukkig van dat bewoners zelf aan het roer staan'

“Jaaa!!”, straalt Erna Berends als we haar feliciteren met de honderdduizendste inwoonster van Noord. “Ze woonde in een klein kamertje aan de overzijde van het IJ en koos voor een sociale huurwoning die ze een ‘fantastisch paleis’ vindt, in een complex dat ook aan mensen met achterstanden voorzieningen biedt. En ze werd, zoals zoveel nieuwkomers, meteen verliefd op Noord. Ik ben zelf ook een nieuwe Noorderling’’, zegt stadsdeelvoorzitter Erna Berends (SP). Ze komt uit Drenthe, woonde eerst in Amsterdam-Osdorp, maar woont nu alweer zestien jaar in Tuindorp Oostzaan. Twee jaar geleden werd ze stadsdeelvoorzitter in een bestuur met twee andere vrouwen: Esther Lagendijk (GroenLinks) en Saskia Groenewoud (D66).

Stopera

Dat deze politieke samenstelling in grote lijnen overeenkomt met die van het stadsbestuur komt de onderlinge verstandhouding volgens Berends ten goede.


Lees verder op pagina 5