Beste maatjes met Hollandse Nieuwe, vanaf 12 juni in de winkel.
Beste maatjes met Hollandse Nieuwe, vanaf 12 juni in de winkel. (Foto: aangeleverd)

Beste maatjes met Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe is een begrip in Nederland, een oude traditionele benaming die uitsluitend mag worden gebruikt voor het traditionele product dat in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus wordt gevangen en onder die benaming mag worden verkocht; en nu weer volop verkrijgbaar is in de provincie.

Vanaf 12 juni in de winkel

Haring mag Hollandse Nieuwe heten als de vis voldoende vet is en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gerijpt is. Hollandse Nieuwe is een gegarandeerde traditionele specialiteit, een binnen de Europese Unie tegen namaak beschermd streekproduct. De een eet ‘m puur, zonder poespas, de ander met veel uitjes en Hollands zuur. Of omzoomd door een wit puntje of kadetje.

Voor goede doelen

Vlaggetjesdag is de dag, waarop de Hollandse Nieuwe prominent wordt ingehaald. Traditioneel feestelijk in Scheveningen en in Noord-Holland vinden doorgaans veel zogenoemde haringparty’s plaats, georganiseerd door winkeliersverenigingen, gesponsord door het lokale bedrijfsleven en enthousiaste particulieren. Vaak met als achterliggende nobele gedachte het inzamelen van geld voor goede doelen.

Dat zal dit jaar anders zijn. Vanwege de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus moet er in veel gemeenten helaas afgeweken worden van de traditionele festiviteiten. Maar dat doet niets af aan het feestelijke gevoel dat de komst van de nieuwe haring met zich meebrengt. En het meest belangrijke: de Hollands Nieuwe is vanaf 12 juni wel gewoon verkrijgbaar bij de visboer of in de winkel.