Tegelwippen

AMSTERDAM - Geen sportcompetities, geen EK, geen songfestival, maar wél het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Amsterdam versus Rotterdam. Er hoeft niet voor getraind te worden en goed kunnen zingen is ook niet nodig. Het gaat gewoon zo: haal die tegel uit die tuin en zet er wat groens voor in de plaats. Go Amsterdam!

Tijdens het online klimaatfestival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen’ donderdag 21 mei werd het startschot gegeven voor het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Het wordt een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Dus, Amsterdammers: zet hem op! Het doel? Dat iedereen zoveel mogelijk tegels in zijn (gevel)tuin verruilt voor groen en zo de stad groener maakt. De competitie loopt de hele zomer. Meedoen kan via duswatgaanwijdoen.nl. 12 september wordt de winnaar bekendgemaakt en de Gouden Tegel uitgereikt in Rotterdam.

Minder tegels in de stad levert heel wat voordelen op: meer ruimte voor flora en fauna, minder wateroverlast, minder hitte, een gezondere bodem, het grondwater wordt aangevuld, minder paalrot, meer biodiversiteit en een betere luchtkwaliteit. Op rainproof.nl staat een kaart die laat zien op welke plekken in Amsterdam een hoge kans bestaat op wateroverlast als het extreem hard regent. Amsterdam werkt samen met Waternet om deze knelpunten op te lossen, maar de inrichting van daken of tuinen maken ook verschil.