Er valt dicht bij huis van alles te ontdekken.
Er valt dicht bij huis van alles te ontdekken. (Foto: aangeleverd)

Op ontdekkingstocht in Noord

NOORD - Amsterdam is een natuurgebied waar ook mensen wonen. Tussen de stoeptegels en de snelwegen bloeit en groeit van alles. Amsterdam-Noord heeft de donkerste nachten, en je hoeft niet eens ver te zoeken om onder de stoep het Oer-IJ nog te vinden. In september en oktober organiseert Tolhuistuin vier zaterdagen Expeditie Groen in Het Wilde Noorden.

19 september is er een kano-expeditie over het Oer-IJ en de binnenlanden van Amsterdam met kunstenaar en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens en stadsecoloog Geert Timmermans. 26 september is er deel te nemen aan The Small Five: een expeditie naar de kleinste nieuwe soorten tussen de stoeptegels met ecoloog en expeditieleider Menno Schilthuizen, die vorig jaar een nieuwe diersoort ontdekte in het Vondelpark. 3 oktober zijn de trekvogels uit te zwaaien op het dak van de A'DAM toren met Thijs de Zeeuw (kunstenaar en ontwerper van dierenverblijven in Artis) en Jip Louwe Kooijmans (dé stadsvogelexpert van de Vogelbescherming). 10 oktober is de stadsnacht te beleven, op expeditie naar het donkerste plekje van Noord met schrijfster, theatermaakster Marjolijn van Heemstra en stadsecoloog Fred Haaijen. We leven in Nederland, één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld, in een soort permanente jetlag. Sterren zijn amper nog te zien. Wat voor gevolgen heeft dat voor ons, en voor de dieren en planten van de nacht?

Meer informatie en tickets: www.tolhuistuin.nl/expeditiegroen. Kosten voor Expedities zijn 5 euro (Stadspas), 10 euro (regulier), behalve 19 september €12,50 (Stadspas), €17,50 (regulier). Er is een beperkte capaciteit. Het vertrekpunt is het Tuinhuis van de Tolhuistuin, navigatieadres: Tolhuisweg 3. Kijk voor de aanvangstijden op de site, de expedities duren 2 uur.