Mag ik even?

OOSTZAAN - De aandachtige lezer van het Kompas is het ongetwijfeld opgevallen. Wederom stond er 21-01'20 tussen de aanvragen omgevingsvergunning een aanvraag 'omgevingsvergunning Boerengolf' in Natuur- en recreatiegebied het Twiske. Dit keer stond er niet bij dat er 'strijdigheid is met het bestemmingsplan'. Dit is ongetwijfeld een slordigheidje, want deze aanvraag past niet in het bestemmingsplan. Evenals bij het Lentekabinet, dat in strijd is met het bestemmingsplan, is ook hier sprake van een reeds bestaande situatie. Boerengolf is al gerealiseerd maar kennelijk dus zonder vergunning. Rest hier de vraag hoe het mogelijk is dat het ontplooien van activiteiten, die nog niet getoetst zijn aan het bestemmingsplan, toegestaan worden. Het voor de hand liggende scenario van handhaving is kennelijk een brug te ver. Voor de goede orde: handhaving is controle op de naleving van wet- en regelgeving en het doen naleven van deze regels.

Boerengolf is afgeleid van midgetgolf, waarbij wordt geprobeerd een klein balletje in een klein putje te slaan. Hiervoor zijn banen aangelegd. Bij Boerengolf gebruikt men een weiland, in dit geval een beschermd natuurgebied met de status Natura2000 om een grotere bal te slaan met een klomp op een stok. De bal moet in een ingegraven emmer vallen.
Het bestemmingsplan laat gaten graven en verstoren van de bodem niet toe en dat gebeurt met het ingraven van een emmer en het plaatsen van stokken. Bovendien leveren de ingegraven emmers gevaar op voor dieren die erin kunnen vallen en wandelaars die er ook hun been in kunnen breken. Kikkers, padden en veldmuizen komen er nooit meer uit. Voor runderen kunnen deze gaten ook gevaar opleveren. Het is te betreuren dat iedere keer weer aan het kwetsbare natuurgebied wordt geknabbeld. Temeer omdat het bestemmingsplan deze plannen niet toestaat. Ook voor dit plan dient een bestemmingsplanwijziging te worden doorlopen. De status Natura2000 betekent dat het Twiske extra bescherming geniet van natuur en milieu. Boerengolf betekent ook een verstoring voor broedende vogels. Derhalve voegt boerengolf, behoudens voor de exploitant, niets positiefs toe aan het natuurgebied. Integendeel, ook dit is weer een stap in de vergroting van het pretpark in 'Alles Kan Land' (AKL) het Twiske.

De hoogste tijd voor politiek en gemeentebesturen om bestemmingsplannen en wet- en regelgeving omtrent natuur- en recreatiegebied en Natura2000 'het Twiske' na te leven en niet de gemakkelijke weg van 'APV's' en 'kruimelgevallen' te volgen waarbij burgers buitenspel worden gezet. Alleen dan kan het onstuimig oprukken van nièt toegestane evenementen en activiteiten in Het Twiske gestopt worden.

A. Klop Oostzaan