Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award uitgereikt namens de gemeente Oostzaan.
Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award uitgereikt namens de gemeente Oostzaan. Foto: aangeleverd

Gemeente Oostzaan wint Energy Award

OOSTZAAN - De gemeente Oostzaan heeft de Energy Award 2019 ontvangen. Ze kreeg de eervolle award omdat de ze opvallend succesvol stuurt op energiebesparing bij bedrijven. Het is het eerste jaar dat een gemeente de award krijgt.

Jaarlijks wordt de Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de eervolle award op donderdag 30 januari uitgereikt tijdens het Partners in Energie-uitdagingen event in Barneveld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

"Gemeente Oostzaan draagt opvallend positief bij aan verduurzaming, door succesvol bedrijven te stimuleren om energie te besparen én hierover actief te rapporteren," licht juryvoorzitter Meindert Smallenbroek van het ministerie van EZK toe. In de Noord-Hollandse gemeente voldoet landelijk het hoogste percentage bedrijven aan de informatieplicht energiebesparing.

Hoe dat gelukt is? Rosemarijn Dralt: "Vooral door de enorme betrokkenheid van bedrijven. Het helpt daarbij dat we hen in een vroeg stadium hebben meegenomen."

Bleef een rapportage uit, dan volgde in november 2019 een reminder. Ook zijn de informatie- en energiebesparingsplicht bij alle milieucontroles een vast onderdeel sinds 1 juli 2019.