Er wordt op verschillende locaties gevoetbald.
Er wordt op verschillende locaties gevoetbald. (Foto: aangeleverd)

Het voetbal terug naar de straat

REGIO - De nieuwe Amsterdamse voetbalmanifestatie Youth Urban Summer Sport (YUSS) is haar derde week in. Al meer dan 200 jongens en meisjes tussen de 10 en 15 jaar uit Amsterdam-Noord en Nieuw West spelen voetbalwedstrijden tegen elkaar op diverse locaties, zoals schoolpleinen, trapveldjes en openbare speeltuinen.

De professionele begeleiding is in handen van jongeren die voor de jongens en meisjes als rolmodellen fungeren. Deelname is gratis. De kinderen hoeven geen lid te zijn van een bestaande voetbalclub. Het eigentijdse voetbaltoernooi duurt nog tot vrijdag 14 augustus aanstaande en wordt afgesloten met een evenement op zondag 23 augustus.

De professionele voetbalwereld is zeer positief over dit nieuwe initiatief van de Stichting voor Kennis en sociale Cohesie (SKC) en FC Urban Amsterdam. Voormalig profvoetballer Kenneth Pérez vindt het belangrijk dat kinderen in de vakantieperiode sporten en dat YUSS zich met name richt op jongeren afkomstig uit gezinnen die het financieel niet breed hebben.

Onlangs werd er bij het Calvijn College gevoetbald met special guests Redouane Makraou en Leonne Stentler. Sportcommentator en ex-voetballer Leonne Stentler (ADO, Ajax en Nederlands Elftal) komt naar een wedstrijd om de jongens en meisjes te inspireren met haar verhaal.

De 22-jarige zaalvoetballer Redouan Makraou (ASV Lebo en Nederlands Elftal onder de 17 en 19 jaar) die al zijn hele leven in Nieuw West woont begeleidt bij een aantal wedstrijden de jonge voetballers. Makraou en Stentler zijn deze hele week (27 tot en met 31 juli) nog special guests.

YUSS is een nieuw initiatief van de Stichting voor Kennis en sociale Cohesie (SKC) en FC Urban Amsterdam. FC Urban is het gratis platform voor voetballers die niet in een vast team of clubverband willen spelen. Dankzij onder andere een speciale app brengt FC Urban spelers bij elkaar en organiseert wedstrijden. Op initiatief van en in samenwerking met SKC richt FC Urban zich voor het eerst op kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Aanmelden kan via www.fcurban.nl/yuss

SKC realiseert al sinds 1998 jaarlijks circa 8 innoverende projecten op het gebied van sociale cohesie en kennisoverdracht. In de vakantieperiode organiseert SKC de Zomerschool die kinderen begeleid op gebied van taal- en cultuurontwikkeling. Ruim 54 scholen en bijna 2.000 leerlingen hebben zich dit jaar verbonden met SKC en haar projecten. Directeur Reda Belkadi van SKC is enorm blij met deze uitbreiding van de activiteiten van de stichting: “Yuss sluit aan op het gedachtegoed van SKC: kinderen die opgroeien in een kansarme omgeving weerbaarder te maken maar hen ook plezier te geven. Bovendien brengt Yuss het voetbal weer terug naar de straat en de pleintjes en wordt niemand uitgesloten.’'