Werk van de Zaanse kunstenaar.
Werk van de Zaanse kunstenaar. (Foto: aangeleverd)

Expo Jaap Stellaart in Wormerveerse Vermaning

WORMERVEER - In de maand augustus is in de Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57, er een tentoonstelling over het werk van Jaap Stellaart. De opening is op zaterdag 1 augustus om 14.30 uur met medewerking van de streekhistoricus Cees Kingma.

De tentoonstelling is samengesteld door Jan de Bruin. Hij is, samen met Henk Heijnen, de auteur van het boek De blinde ziener in een oceaan van licht. Dit gaat over het leven en de werken van Jaap Stellaart. De beeldend kunstenaar werkte in Zaandam aan het Haaldersbroek en is vooral bekend om zijn olieverfschilderijen.

Hij werkte al jong in een eigenzinnige abstracte schilderstijl die wel eens werd vergeleken met die van de toenmalige CobBra groep. Hij sloot zich hier echter niet bij deze groep aan, maar ging steeds als eenling zijn eigen weg maar exposeerde in 1948 wel drie schilderijen in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Erepenning

Op 16 februari 1990 ontving hij, tijdens een expositie in galerie Bramkha, de erepenning van de gemeente Zaanstad. De gemeente kocht vier schilderijen van hem aan. Er is tevens een boek uitgegeven door Jan Schuit, 'De stem in de stilte'.

Muzikaal

Van Jaap Stellaart bevindt zich werken in verscheidene diverse Nederlandse musea en in de rijkscollectie. Behalve schilder was de kunstenaar ook actief in de muziek (trompet en klarinet) en was hij ook sportief actief. Stellaart stierf in 1992.

Openingstijden

De tentoonstelling is in augustus geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Zie ook www.wormerveersevermaning.nl.

Reserveren

In verband met de corona regels kunnen we maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk toe laten.Reserveren is verplicht in verband met corona voorzorgsmaatregelen.

Er is tevens een boek over Jaap Stellaart uitgegeven.