Afbeelding
(Foto: JochemFJ)

‘Hoe creatief je bent, blijkt pas in de praktijk’

KOOG AAN DE ZAAN – “Je hoort het veel mensen zeggen: ‘ik denk dat ik ook een eigen zaak begin’. Weg uit loondienst. Maar met de vrijheid als zelfstandige, begint ook gelijk de onzekerheid. Hoe kom ik aan opdrachten? Verdien ik wel genoeg? Heb ik mijn zaken administratief op orde? Voor die mensen heb ik mijn boek gemaakt: ‘Koel. Ik ben zelfstandig ondernemer!’

In deze tijd waarin alles draait om anderhalve meter afstand houden, thuisblijven en complete branches die door de overheid gesloten moeten blijven een boek uitbrengen met tips over ondernemen… Jacqueline Koel geeft toe dat het best een gek moment is. “Ik dacht: ik doe het gewoon. Ik zie geen reden om het niet te doen. Misschien is het juist nu wel een goed moment. Omdat er nu op de creativiteit van ondernemers een beroep wordt gedaan om door te kunnen gaan.”

Inspireren

Haar 93 pagina’s tellende boek is een praktisch (werk)boek waarmee ze entrepreneurs (ook in wording) wil ondersteunen en inspireren in het denkproces. Geen duimendik boek. Want ‘dat zou aangeven dat je blijkbaar eerst heel veel moet lezen om als zelfstandige te gaan werken.’

Jacqueline Koel schreef inspiratieboek voor ondernemers

“Het idee om te gaan schrijven is ontstaan nadat ik een workshop volgde over de mystiek van het boeken maken. Het waarom mensen dit doen intrigeerde mij. Dit in combinatie met de reacties van zo’n 200 ondernemers die ik sprak en mensen om mij heen die met het idee spelen als zelfstandig ondernemer te beginnen”, zegt Jacqueline Koel.

Drie bedrijven

Zelf begin de inwoonster uit Koog aan de Zaan in 2013 als zzp’er. De oprichter (en motor) van Koel&Co (2017) , coöperatie vóór en dóór zelfstandige professionals in de jeugdzorg, zag in drie jaar tijd haar bedrijf groeien naar 80 gespecialiseerde zzp'ers. Haar manier van werken is revolutionair in leggen van verbindingen tussen vakkrachten en particulieren, gemeenten/instanties met een zorgvraag. Inmiddels heeft ze drie bedrijven: Naast Koel&Co is er Buro Koel, (2016, uitzend- en bemiddelingsbureau waar organisaties en gemeenten de juiste jeugdhulp-professionals kunnen vinden) en Koel Zorgt (2017, administratieve ondersteuning voor praktijken en zzp’ers die werken in de jeugdzorg). Momenteel is zij een platform aan het ontwikkelen om de kwaliteit en deskundigheid van jeugdzorgprofessionals uit te bouwen. Een platform waar trainingen aangeboden worden, cursussen, coaching, supervisie, workshops, etc.

Ook doodeng

De drijfveer van Jacqueline om zelfstandig ondernemer te worden, kwam mede doordat de organisatie waar ze voor werkte haar niet meer nodig had. Dat lieten ze merken door voor haar opdrachten in Groningen, Drenthe uit te zetten. “Nou heb ik dertig jaar in loondienst altijd erg zelfstandig en projectmatig gewerkt, dus lag de stap om voor mijzelf te beginnen voor de hand. Maar ik zeg eerlijk: het daadwerkelijk doen was ook doodeng!”

Ook Jacqueline Koel ten voeten uit: recht door zee. Doener. Geen blad voor de mond nemend. Verbinder. Praktisch ingesteld en met hart op de juiste plek voor de medemens in nood. Zo spendeerde ze ooit, samen met het hele gezin, haar vakantiedagen om in Kenia en later ook in Thailand weeskinderen te helpen. Naast de ander staan en kijken hoe je dienstbaar kunt zijn aan elkaar. Daar gaat het wat haar betreft om.

Richtlijnen

“Ik heb een apart hoofdstuk opgenomen voor jeugdprofessionals. Ik kom uit de jeugdzorg vandaan en mag het dus zeggen: ‘ons soort’ scoort altijd goed op de inhoud, maar 99% heeft weinig op met de administratieve rompslomp. Met mijn boek geef ik richtlijnen om ook op dit punt de boel op een rijtje te zetten. Wat moet ik doen, waar moet ik op letten? Welke zaken gelden voor mij?”

Welke tip kun je de mensen die nu hun loondienstbaan zijn kwijtgeraakt en de stap om als zelfstandige te beginnen meegeven?

“Er is geen goede of foute keuze. Maar maak de switch pas als het bij je past. Hoe creatief je echt bent als ondernemer zal pas in de praktijk blijken. En hoe je dat als ondernemer kunt zijn, zie je bijvoorbeeld in de initiatieven van de jeughulpprofessionals vandaag de dag.”

Koel. Ik ben zelfstandig ondernemer! kost 12,50 euro exclusief verzendkosten en is verkrijgbaar via een mailtje naar jacqueline@koelzorgt.nl

Zie ook www.koelenco.nl en www.burokoel.nl

Afbeelding