Wonen in Wormer is populair, maar is niet voor iedereen die dat wil mogelijk.
Wonen in Wormer is populair, maar is niet voor iedereen die dat wil mogelijk. (Foto: Dirk Karten)

WormerWonen blikt terug op 2019

WORMER - De financiële resultaten van WormerWonen hebben zich volgens verwachting ontwikkeld. De financiële positie is goed en stabiel laat de organisatie weten in het jaarverslag over 2019.

Was 2018 het jaar van de oplevering van veel nieuwbouw woningen, 2019 was het jaar van vertraging van nieuwbouwplannen. Hoewel de bouw van extra nieuwe woningen hard nodig is, lijkt de bouw tempo te verliezen. Daar zijn meerdere verklaringen voor. Zo is tijdens de crisisjaren minder gebouwd – waarmee zo’n tien jaar bouwachterstand is opgelopen - en hebben we door de vergrijzing te maken met een uitstroom aan werknemers in de bouw. In het jaar 2019 was dan ook duidelijk sprake van woningnood. De woningen zijn er gewoonweg niet.

Vertraging door stikstofdepositie én bouwplannen

Het aantal woningmutaties ligt historisch laag. Wet- en regelgeving zorgt voor extra stagnatie. Als voorbeeld: ondanks dat aan de Watermuntstraat oude en gasgestookte woningen worden vervangen door energie neutrale gasloze woningen, heeft dit project ernstige vertraging opgelopen door onduidelijkheid in de wetgeving rondom stikstofdepositie. Nieuwe woningen zijn helaas niet opgeleverd. Wel is in de Wijdewormer (Neck) gestart met de bouw van achttien gasloze woningen. De oplevering wordt in het tweede kwartaal van 2020 verwacht.

Gasloze woningen

Daarnaast is in 2019 de aanneemovereenkomst getekend voor zestien nieuwe gasloze woningen aan de Spatterstraat in Wormer. In het eerste kwartaal van 2020 wordt met de bouw gestart. Een complex met zestig verouderde galerijwoningen aan de Watermuntstraat is overgedragen aan de ontwikkelaar. Na sloop van het complex komen hier 74 nieuwe energie neutrale gasloze woningen. Ook zijn in 2019 de voorbereidingen voor de bouw van 63 woningen (Amandelbloesem en Noordeinde) in Wormerveer nagenoeg afgerond. WormerWonen streeft ernaar de bouw van deze woningen in 2020 te starten.

In 2019 heeft WormerWonen ook haar nieuwe ondernemingsplan ‘Voor de bewoners van morgen’ gepubliceerd. Het plan heeft een looptijd van vijf jaar: van 2020 tot 2025. Voor die periode stelt WormerWonen zich een aantal duidelijke doelen. De belangrijkste daarvan zijn het bouwen van voldoende woningen voor een brede doelgroep en het betaalbaar houden van de woonlasten.