Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk en Lucas De Man - oprichter en CEO Stichting Nieuwe Helden voor de installatie.
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk en Lucas De Man - oprichter en CEO Stichting Nieuwe Helden voor de installatie. (Foto: aangeleverd)

Lagendijk bezoekt Buitenexpo OchArme

NOORD - In de tuin voor het Poortgebouw van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord staan vijf houten huizen. De huizen staan symbool voor gebouwen die in het gebied stonden, voordat in razend tempo begon te veranderen. Er verrijzen luxe appartementencomplexen naast oude arbeiderswoningen. Ongelijkheid is zichtbaar en onzichtbaar aanwezig.

De bezoeker luistert in de huisjes naar de toekomstdromen van kinderen en komt erachter hoe groot de kans is dat de kinderen hun dromen kunnen waarmaken. De samenleving staat in deze tijd, mede vanwege de mondiale pandemie, voor grote beslissingen over solidariteit, zorg en kansengelijkheid. Misschien een goed moment om op lokaal niveau bij deze verhalen stil te staan. Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk bezocht recent de expositie. De verhalen maakten op haar grote indruk. Lagendijk: '"Het is een heel actueel thema, de ongelijkheid groeit ook echt in Amsterdam. Maar wat is dat nou eigenlijk kansenongelijkheid? Een krantenbericht maakt dat niet altijd echt duidelijk, maar als je hier staat in zo’n huisje en je hoort dan dat verhaal en je leert de kinderen een beetje kennen, maakt dat het heel tastbaar en persoonlijk.”

De buitenexpositie Ocharme is de hele zomer gratis te bezoeken. De installatie staat op de groene driehoek voor het Poortgebouw, aan de Buiksloterweg. Om de verhalen te kunnen luisteren is de app New Heroes Village nodig, te vinden in de Play- of Appstore. Op aanvraag is het voor groepen mogelijk een rondleiding van één van de makers te volgen, neem daarvoor contact op met info@tolhuistuin.nl.

Deze installatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Tolhuistuin Amsterdam en Stichting Nieuwe Helden.