De nieuwe onderkomens voor dwergvleermuizen.
De nieuwe onderkomens voor dwergvleermuizen. (Foto: aangeleverd)

Vreemde staketsels langs het kanaal

NOORD - Wat zijn dat toch voor houten staketsels langs het Noord-Hollands kanaal, bij het terrein van atletiekvereniging ATOS? Er staan er nu tien. Een bewoner van Banne-Noord nam poolshoogte en vroeg de ‘vriendelijke werklieden’ waarvoor die bouwsels dienen. En raad eens? Het gaat om dwergvleermuizen en om de krijtmolen aan de overkant, een monument van Noord.

door J. Jansen van Galen

De dwergvleermuis is een beschermde soort, waar Noord trots op mag zijn. Zijn ‘fourageroute’ loopt via de bomen die hier rond het terrein van atletiekvereniging ATOS staan. Deze moeten echter gekapt worden voor de bouw van urban villas. ATOS verkast daarvoor naar een locatie verderop in Elzenhagen-Noord. Om de vleermuizen hier te behouden zijn op de kanaaloever jonge bomen en struiken aangeplant. Maar als die opgroeien zouden ze het zicht op krijtmolen d’Admiraal wegnemen. Vandaar die ‘zichtschermen’. "Omgeven door wilgentenen, wordt echt mooi", zegt molenaar Harm-Ydo Hilberink tevreden. "Alles voor de molen!’’ En voor de vleermuizen!


Die anonieme Noorderling heeft er gemengde gevoelens over. Toen hij als Nederlands militair in Suriname tijdens een rustpauze in een munitiebunker lag te slapen, poepte een vleermuis in zijn open mond. Drie jaar later werd een vlek op zijn longen ontdekt die verwijderd moest worden. Na de operatie genas hij weliswaar voorspoedig maar hij draagt die diertjes nog altijd geen warm hart toe.