Tot na middernacht

Inspraak wordt permanente onderhandeling

door Tom Tossijn

NOORD - Het werd afgelopen woensdagavond in de beraadslagingen van de stadsdeelcommissie een latertje: tot na middernacht.

Debat en inspraak liepen dwars door elkaar heen

Dat had te maken met het vanwege corona op beeldscherm vergaderen. Die makkelijke toegang tot het centrum van het lokale bestuur gaf insprekers ruimschoots de gelegenheid hun standpunten naar voren te brengen over uiteenlopende onderwerpen als de fietspaden in het Vliegenbos, proeftuin De Luwte en de Landschapskaart Noord.

Tolerantie

Tijdrovend bleek de inspraak van liefst elf insprekers te zijn. En verwarrend. Dankzij de tolerantie van commissievoorzitter Nicoline van de Torre kreeg iedere inspreker ruimschoots de tijd om tot herhalens toe te blijven reageren op de discussie in de commissie. Debat en inspraak liepen dwars door elkaar heen. Daarmee ontstond een soort permanente onderhandeling tussen burgers en volksvertegenwoordigers.

Teleurstellend

Leuk en interessant, maar het kostte veel tijd. Dat verleidde commissielid Canan Uyar een dag later op Facebook tot de conclusie dat digitaal inspreken loont: er was met goede resultaten goed met elkaar gesproken. “Dus lieve Noorderlingen”, aldus Canan Uyar, “kom vooral inspreken, dat kan nu heel makkelijk digitaal”. Voor Uyar zelf verliep de vergadering echter teleurstellend. Ze had een ongevraagd advies op de agenda gezet over de noodzaak van verbindingen op, over of onder het IJ op de middellange termijn, zolang er nog geen definitieve brug of tunnel is. Zij vroeg om intensief en stevig contact tussen DB en B&W om dit gerealiseerd te krijgen. Maar dat contact is er allang betoogde portefeuillehouder Saskia Groenewoud, want ook het dagelijks bestuur van Noord is er veel aan gelegen om in coronatijd maar ook daarna de verbindingen tussen Noord en stad optimaal te maken en te houden. Het advies werd uiteindelijk ingetrokken.


Geïnteresseerden die elke twee weken op woensdagavond de commissievergaderingen digitaal willen bijwonen of die achteraf willen terugzien, kunnen terecht op https://noord.notubiz.nl.