Inspiratiebeeld. Het ontwerp van de werf zal er anders uitzien.
Inspiratiebeeld. Het ontwerp van de werf zal er anders uitzien. (Foto: aangeleverd)

Frisse neus halen op NDSM Zomerwerf

NOORD - De zomer staat voor de deur en Amsterdam snakt naar een beetje buitenlucht. Gelukkig hebben velen van ons wel een balkon, een klein terras of misschien zelfs een tuintje. Maar wat moeten de mensen die geen eigen ‘buiten’ hebben in deze lockdown? 21 juni opent de NDSM Zomerwerf.

Tuinieren, sporten of mediteren

Een plek waar Amsterdammers even een frisse neus kunnen halen en waar aan alle veiligheidsvoorschriften is gedacht. Er is te tuinieren, sporten of mediteren. Samen met Overtreders W is een grid ontworpen wat ook dient als proeftuin voor een voorzichtige opening up. In fases wordt bekeken we wat er te realiseren is op de werf.
"In de eerste fase rollen wij ons ‘Werftuinen’ concept uit", aldus een van de intiatiefnemers. "In een slim grid worden op het terrein kleine tuintjes aangelegd in tijdelijke bakken. De lay-out zorgt ervoor dat physical distancing de vanzelfsprekende ruimtelijke norm wordt om door het terrein te bewegen. De tuintjes zelf willen we voor minimaal 70% ter beschikking stellen van inwoners van Noord die zelf geen tuin hebben en die toch even een uitwijkmogelijkheid zoeken van hun huis: om even een frisse neus te halen, even anders bezig te zijn. De overige 30% willen we ter beschikking stellen van mensen met leuke ideeën en inspiratievolle plannen die passen binnen het concept van een tijdelijke tuin in tijden van beperkende maatregelen. Hierin werken we samen met partners zoals De Onkruidenier op de werf zoals de horeca die bakken willen gebruiken om zelf groenten te verbouwen voor het restaurant als deze weer open mogen.


Kijk voor meer informatie op www.ndsm.nl/praktische-informatie/zomerwerf/.