Het W.H. Vliegenbos.
Het W.H. Vliegenbos. (Foto: Gemeente Amsterdam/Edwin van Eis)

Derde fietsroute door het Vliegenbos

NOORD - "Mijn man is al mishandeld en in de sloot gegooid!’’ zegt een inspreekster op de informatieavond van het stadsdeel, afgelopen woensdag. De gemoederen lopen hoog op nu het stadsdeelbestuur na anderhalf jaar gissen de knoop heeft doorgehakt: er komt een derde fietsroute door het Vliegenbos. Bezwaar kan niet meer worden aangetekend, geeft het bestuur te kennen.

door J.Jansen van Galen

De kwestie vloeit voort uit het succes van het Oostveer. Gebruikers daarvan benutten het Vliegenbos om zo snel mogelijk van of naar de woonwijken in Noord te fietsen. Er was altijd al een fietspad van de Meeuwenlaan langs de camping naar Nieuwendam, maar nu fietst men door het bos naar de uitgang aan de Zamenhofstraat om zo snel mogelijk de pontsteiger aan de Johan van Hasseltweg fietsen. Om de schade aan het bos te beperken werd een tweede fietsroute ingericht: door de brede iepenlaan parallel aan de volkstuinen van Buitenlust en dan bij het Bredero College rechtsaf naar de uitgang bij de Nieuwendammerdijk. Dat kost de fietsers volgens voorvechters van het bos slechts een halve minuut extra. Niettemin bleven fietsers, vooral in de spitsuren voor en na werktijd, de kortste route over smalle paden dwars door het bos gebruiken. De fietssluis die het stadsdeel bij de Zamenhofstraat liet bouwen is gesloopt en opnieuw opgericht. Het leidde tot ergernis tussen wandelaars en fietsers, soms tot handgemeen.

Hoezeer de zaak de gemoederen bezighoudt bleek uit twee petities: ruim 600 ondertekenaars tekenden voor een zo kort mogelijke route voor fietsers door het bos, bijna 800 tegen een nieuwe fietsroute. Het Vliegenbos, slechts 850 bij 335 meter is honderd jaar geleden, tegelijk met de omringende woonwijken voor arbeiders van de scheepswerven, aangelegd op initiatief van de socialistische wethouder W.H. Vliegen. Het is een oase voor inwoners van de Vogelbuurt en (Nieuw-) Nieuwendam, maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Amsterdam en kan bogen op het grootste iepenbos van Europa (al wordt dat nu aangetast door de iepenziekte). En op het ijsvogeltje. Mogen daar gehaaste fietsers doorheen ‘jakkeren’? Maar het stadsdeelbestuur heeft nu gekozen voor het optimaal faciliteren van het fietsverkeer, ook in het belang van volksgezondheid en milieu. Het spreekt bij monde van portefeuillehouder Saskia Groenewoud over een ‘verbinding voor fietsers’ omdat een ‘fietspad’ vermoedelijk in strijd is met het bestemmingsplan voor Nieuwendam-Zuid. Zal het conflict voor de rechter eindigen? Overigens wordt het Oostveer, dat als tijdelijk bedoeld was, binnenkort geëvalueerd. Mogelijk wordt de aanlegsteiger, om de vaarroute te bekorten, verplaatst naar de Boorstraat. In dat geval lijkt de doorsteek door het bos voor de fietser al minder aantrekkelijk. De Stichting W.H. Vliegenbos vraagt het stadsdeelbestuur inmiddels zijn besluit (waar opmerkelijk genoeg ook de Fietsersbond tegen is) ‘op te schorten en te heroverwegen’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.