Vervolg voorpagina


De Landschapkaart is de bijdrage van Noord aan de Groenvisie, maar, zegt Groenewoud, “we willen ook een stap verder gaan. Als het om groen, water en landschap gaat heeft Noord zeer waardevolle eigenschappen. Die wilden we in kaart brengen.”

Onderdeel van de Landschapskaart is onder meer dat de verbinding tussen de groene gebieden in Noord wordt versterkt. Mogelijk komen er nieuwe diervriendelijke ecopassages. Ook wordt bekeken of historische vaarroutes in ere kunnen worden hersteld. Het netwerk van hardlooproutes zou kunnen worden uitgebreid. Kan de Landschapskaart een tegenwicht bieden aan het grote geld van de projectontwikkelaars, als die hun oog laten vallen op de mooie plekjes van het stadsdeel? Het college van B&W heeft aangegeven dat er vooralsnog weinig geld is voor de uitvoering van het beleid. Groenewoud: “Wat we willen is dat de Kaart als onderdeel van de Groenvisie door de Gemeenteraad wordt aangenomen. De Visie wordt verankerd in de Omgevingswet, die kan niet zo maar opzij worden geschoven.” Dat zou betekenen dat de Kaart medebepalend wordt bij de bouw van nieuwe wijken en infrastructuur.

Ook bij andere ontwikkelingen zoals rond volkstuinen en het waterbeheer kan op de Landschapskaart worden teruggegrepen. Groenewoud: “Er komt veel op Noord af. Er moeten duizenden woningen worden gebouwd. Dat biedt meteen kansen om het groen beter vorm te geven. Maar dat moet je niet ad hoc doen. De Landschapskaart geeft daarbij richting.”Tot en met 25 juni kan op de Groenvisie worden gereageerd via de website van de Gemeente Amsterdam.