Een kaarsje aansteken voor ieder kind die is overgegaan en herdenken kan tijdens de Zaanse Wereldlichtjesdag.
Een kaarsje aansteken voor ieder kind die is overgegaan en herdenken kan tijdens de Zaanse Wereldlichtjesdag. (Stockfoto)

Zaanse Wereldlichtjesdag nu via livestream

ZAANSTREEK - Wendy Molenaar organiseert, ondanks de coronacrisis, ook dit jaar de Zaanse editie van de Wereldlichtjesdag. "Juist nu om, al is het op afstand, een steuntje in de rug te kunnen bieden in deze extra moeilijke tijd", aldus de initiatiefneemster.

De Wereldlichtjesdag is een herdenkingsbijenkomst voor ouders en familie van overleden kinderen. Die wordt wereldwijd gehouden op zondag 13 december door middel van het ontsteken van een lichtje. Dat blijft dan branden van 19.00 uur tot de volgende dag 19.00 uur.

Livestream

"Het idee is dat er op deze manier 24 uur lang een licht van kaarsjes over de wereld heen schijnt om alle overleden kinderen te herdenken. Het maakt hierbij niet uit wanneer, op welke leeftijd, of waar aan een kind overleden is. Het kan dus gaan om een kind dat je bijvoorbeeld verloren bent door een miskraam, een stil geboren kind, een kind wat op jonge of op oudere, volwassen leeftijd overleden is door een ongeval of ziekte enz."

Samenwerking

Door de coronacrisis is het dit jaar niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen en de kinderen te herdenken tijdens een live evenement. Maar om deze speciale dag niet zo maar voor bij te laten gaan wordt de herdenking, in samenwerking met de Kerk van de Nazarener in Koog aan de Zaan, via een livestream uitgezonden.

Namen noemen

"Op deze manier hopen wij de mensen een steuntje in de rug en kracht te geven. De Wereldlichtjesdag zal via de livestream vanaf 19.00 uur te volgen zijn. Tijdens de herdenking worden de namen van de overleden kinderen genoemd. Voor ieder kind wordt een kaarsje aangestoken. De herdenking wordt omlijst door bijpassende muziek en bijvoorbeeld gedichtjes", licht Wendy toe.

Mailtje sturen

Wie een kind op deze manier wil herdenken kan het Wendy voor 30 november laten weten door een mail te sturen naar: wereldlichtjesdag-zaanstreek@outlook.com. Noem dan de voor- en achternaam van het kind of de kinderen men wil herdenken. Wie om wat voor reden dan ook een kind wil herdenken die nog geen naam had, of liever niet wil dat de naam genoemd wordt maar wel een kaarsje voor wil ontsteken, kan dat ook aangeven in de mail.

Meer informatie

Voor meer info zie Facebook onder de naam wereldlichtjesdag-zaanstreek