De uit de kluiten gewassen stoep, of is het toch een bordes?
De uit de kluiten gewassen stoep, of is het toch een bordes? (Foto: Dirk Karten)

Het Wijkanspad en de aanleg van een bordes, eh, stoep…

ZAANDAM – Het Wijkanspad, een haast vergeten Zaans zijstraatje van de Westzijde. Een straatje waar het lieve leven goed moet kunnen zijn. Alleen hangt er boven dit keurig nette straatje een donkere wolk van boosheid en frustratie. Reden: de aanleg van een zestien vierkante meter groot bordes op de plek waar zo’n vijftig jaar lang een auto geparkeerd kon worden.

Hooglopende emoties in haast vergeten zijstraatje Westzijde

Het moge duidelijk zijn: parkeergelegenheid is schaars in het straatje. Bewoner Piet de Boer (gefingeerde naam in verband met privacy, echte naam bekend bij de redactie) was dan ook verre van blij toen hij merkte dat er een plek verdween toen de buurman zijn stoep tot terrasformaat verhoogde. In de afgelopen 22 jaar heeft De Boer – naar eigen zeggen - ‘klein paradijsje gecreëerd’.

Hij werd bozer toen bleek dat de gemeente niet in actie kwam om de eigenaar van het pad, een projectontwikkelaar, te manen om het bordes tot normaal stoepformaat terug te brengen. Die had het voormalige bedrijfspand omgebouwd tot twee appartementen. Die zag een auto geparkeerd voor de gevel niet zitten en besloot tot de aanleg van de uit de kluiten gevallen stoep. Weg parkeerplek. Welkom uitzicht voor de nieuwe bewoners.

Erg jammer want drie jaar geleden hadden alle bewoners nog samen en in goed overleg de herbestratingsplannen doorgesproken. De actie verstoorde het leven in het immer rustige straatje danig. De communicatie tussen de gemeente Zaanstad en de bewoner groeide uit tot een rechtszaak tussen de twee partijen. Die zou op 9 november plaatsvinden. De Zaankanter kreeg echter een dag voor de hoorzitting te horen dat de gemeente deze weg niet wil opzoeken en om uitstel heeft gevraagd. De optie mediation tussen bewoner en projectontwikkelaar moet sleutel tot een goed einde zijn.

Woede tot kookpunt

Maar De Boer wil helemaal niet met de projectontwikkelaar om tafel, maar met de gemeente. Die moet handhavend optreden is zijn mening. Zomaar je stoepje tot terrasformaat vergroten waarmee je straatbewoners dupeert omdat er een parkeerplek wegvalt, moet toch niet kunnen? De Zaandammer kookt nu van woede. Gelukkig zweeft er nog ergens een engeltje der geduld in zijn paradijsje die hem tot kalmte beweegt. Maar het had weinig gescheeld of hij had zijn auto door de draaideur van het gemeentehuis gereden.

Mening gemeente

Hoog tijd om hoor en wederhoor toe te passen. Alleen laat de gemeente weten niet op de zaak in te willen gaan omdat dit dossier bij de rechter ligt. Wel kwam er antwoord op de vraag: wat is er nou gebeurd?: ‘Op die bewuste plek zat eerder een uitrit. Ook na herinrichting van het Wijnkanspad was dit een uitrit voor garages. De garages zijn verbouwd tot woningen, maar het drempelniveau ligt hoger dan de straat. Dit veroorzaakt een te hoge toegang tot de woningen. Er is besloten om een bordes aan te leggen bij de voordeur van deze nieuwe woningen. Dit is gebeurd op de plek waar niet geparkeerd mocht worden omdat het een inrit was.'

Op de vraag ‘is er een vergunning afgegeven voor de aanleg?’ luidt het antwoord: ‘Er hoeft geen besluit genomen te worden om een bordes aan te leggen op een plek die niet voorbestemd is om op te parkeren. Feitelijk verandert er namelijk niets aan de inrichting van de straat. De toegang tot de woningen wordt hierdoor echter wel makkelijker gemaakt. Er is dus geen vergunning voor nodig.'

Veilige situatie?

Kilo's aan communicatie, overvolle mailbakken over de kwestie en tot kookpunt gestegen frustratie ten spijt, de uit de kluiten gewassen stoep ligt er. Los van wat er mis ging in het voortraject, of de ambtenaar die wel of niet bedot is toen er - aldus De Boer - mondeling ja werd gezegd tegen de aanleg van een normaal formaat stoep, blijft over: het gezonde verstand. Want is er nu een veilige situatie ontstaan? Dat er geen auto meer kan staan (of al nooit mocht staan omdat het een uitrit betrof) is één. Maar of de hoge stoeprand in het donker goed zichtbaar is waardoor je niet onderuit gaat met je fiets is twee.

Misschien komt de mediator wel met het idee het bordes zoals de Zaanse bruggen te voorzien van felgele vlakken. Of komen bewoners en projectontwikkelaar tot de conclusie er een gewoon formaat stoep van te maken. Beetje samen inschikken en het padje, eh,… bordes, inkorten… De tijd zal het leren.

Het Wijkanspad, sfeervol Zaans zijstraat je van de Westzijde.