Meubelen van reststromen van Zaanse bedrijven, hoe creatief kun je zijn?
Meubelen van reststromen van Zaanse bedrijven, hoe creatief kun je zijn? (Foto: aangeleverd)

‘Corona houdt ons niet tegen Zaanstad te verduurzamen’

ZAANSTREEK – “Ja, het is nu lastiger om elkaar te blijven inspireren omdat onze bijeenkomsten niet door mogen gaan. Maar dat neemt niet weg dat we gewoon doorgaan met projecten om Zaanstad te verduurzamen. Zo hopen we deze maand de eerste resultaten te kunnen presenteren van de projectgroep Energietransitie. Daarin werkt de Zaanse industrie en bedrijven uit het MKB samen toe naar de realisatie van de CO2-neutrale bedrijventerreinen in 2040”, zegt Ruben Uitendaal, voorzitter van de Green Business Club Zaanstad (GBCZ).

Voorzitter Ruben Uitendaal van Green Business Club Zaanstad: ‘Als deelnemer zit je gelijk met juiste mensen aan tafel’

Onze stad heeft sinds 2018 een ‘groene club’. Een kennisnetwerk dat als non-profit impactorganisatie samen met lokale partijen (participanten) werkt aan het verduurzamen van de stad. Waarbij bedrijven worden geïnspireerd net dat stapje meer te doen dan de wettelijke erkende maatregelen.

“Ook al zijn we er nog lang niet, inmiddels hebben al vele lokale partijen als de gemeente Zaanstad, ForboFlooring, Engie, Cabot Norit, Hordijk en bouwbedrijven als de Gebr. Van der Veekens (winnaar Zaanse Ondernemingsprijs) en Rutte Groep zich bij ons aangesloten. Tot landelijke partners als de NS, ING en Engie aan toe”, vertelt Anne Twilt. Zij is projectmanager/marketeer bij de GBCZ.

Meer impact

Veertien bedrijven vormen de lokale tak van het landelijk opererende groene netwerk. "Stuk voor stuk mooie partijen, maar we willen nog veel meer in gang zetten. Meer impact hebben. Dus hopen we op meer bedrijven die aansluiten. De Zaanstreek is een prachtig gebied met een rijke maakindustrie. Hoe mooi zou het zijn als ook een Duyvis mee gaat doen? Of Olam Cacao."

(VERVOLG OP PAGINA 3)


Het bestuur van de Green Business Club Zaanstad, met links voorzitter Ruben Uitendaal en rechts Anne Twilt.
Tijdens het tweede evaluatiemoment lieten de studenten van het Hout- en Meubileringscollege hun progressie zien aan de deelnemende bedrijven en ontvingen feedback van de designers van Forbo Flooring en GZ OfficeXperience.