Jenz Knol, voorzitter van Rotaryclub Zaandam-Oost, overhandigt de cheque aan Hans Brinkhuis, voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek.
Jenz Knol, voorzitter van Rotaryclub Zaandam-Oost, overhandigt de cheque aan Hans Brinkhuis, voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek. ((Foto: aangeleverd))

Donatie Rotary Zaandam-Oost aan Voedselbank

ZAANDAM - Jenz Knol, voorzitter van Rotaryclub Zaandam-Oost, overhandigde onlangs een cheque à € 4000,- aan Hans Brinkhuis, voorzitter van de Voedselbank Zaanstreek. Een zeer welkome actie want de Voedselbank heeft het zwaar.

De donatie gaat gebruik worden voor voedselaankopen om een goed en voedzaam pakket te kunnen samenstellen. Voedselbanken kopen normaal gesproken geen voedingsmiddelen aan, maar vanaf het begin van de coronacrisis gebeurt dit wel. Het wegvallen of beperkt kunnen uitvoeren van winkelacties heeft grote gevolgen voor de beschikbare voedingsmiddelen om uit te delen.

Aankoopplan

Ook krijgt de Voedselbank de laatste maanden minder versproducten van supermarkten. Een gevolg van een actiever afprijzingsbeleid en beter voorraadbeheer. Dat laatste is uiteraard goed vanuit het tegengaan van verspilling en overproductie, maar dwingt de Voedselbank tot het maken van een aankoopplan.

Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland leven rond de armoedegrens. Zo'n 85.000 klanten krijgen van de voedselbanken een steuntje in de rug in een periode waarin ze het financieel heel slecht hebben. Het streven is om wekelijks een gevarieerd pakket samen te stellen van ongeveer twintig producten, afgestemd op de grootte van het gezin. Met het voedsel dat gedoneerd wordt bereiken de voedselbanken momenteel zo'n vier procent van mensen die in armoede leven. Dat is een druppel op de gloeiende plaat. 140 vrijwilligers werken er bij de Voedselbank Zaanstreek. Ze bedienen 790 klanten. Zie ook: https://zaanstreek.voedselbankennederland.nl/home/welkom-bij-de-voedselbank-zaanstreek