De leden van de jeugdraad 't Kalf met links Amber van der Meulen en geheel rechts stagiaire Melanie Duijn.
De leden van de jeugdraad 't Kalf met links Amber van der Meulen en geheel rechts stagiaire Melanie Duijn. (Foto: aangeleverd)

‘Jeugdraad geeft eigenaarschap over eigen geluk’

ZAANDAM - "Deelnemen aan de jeugdraad is voor de kinderen op meerdere manieren waardevol. Zo leer je meedenken over wat er speelt in je eigen wijk. Wat je zelf kunt doen voor je eigen leefomgeving. Je ontmoet andere kinderen en leert samenwerken. Je groeit ook op sociaal emotioneel niveau. Leert complimenten geven en ontvangen”, vertelt Amber van der Meulen, jongerenwerker bij het Sociaal wijk Team Zaandam-Noord, Kogerveld. De jeugdraad 't Kalf, die Amber heeft opgezet, ontving vorige week de Vrijwilligerswaardering. Een bekroning voor het initiatief dat nu een jaar bestaat.

Waardering voor vrijwilligers jeugdraad 't Kalf

De jeugdraad van ’t Kalf bestaat uit twaalf kinderen tussen de tien en dertien jaar. Het is niet alleen een leer- en ontwikkelmodel voor de kinderen, er zijn daadwerkelijk veel initiatieven uit voorgekomen.

“We werken thematisch. Zo hebben we activiteiten gedaan als prullenbakkenkunst, een jeugddisco gehouden, gezond gekookt, een sport- en spelmiddag georganiseerd en een quiz gehouden. We kijken daarbij vooral naar waar de jeugd uit de wijk graag wil”, vertelt Amber.

Activiteiten

Voor het Sociaal Wijk Team is de jeugdraad ook een manier om vroegtijdig kennis te maken met de jeugd die opgroeit in een Zaanse wijk. Met hun wensen en verlangens voor de eigen straat. De jeugdraad denkt dan na over en organiseert samenbindende activiteiten voor leeftijdsgenootjes de eigen wijk.

Weerbaarder

“Deelnemen in een jeugdraad werkt door tot op school. Het maakt je ook weerbaarder. Handig als je bijvoorbeeld de stap zet naar het voortgezet onderwijs. Het geeft je eigenaarschap over je eigen geluk”, stelt Amber.

De jeugdraad van ‘t Kalf kreeg de vrijwilligerswaardering deels live en deels digitaal uitgereikt. Namens Zaanstad sprak wethouder Songül Mutluer. (Wonen, Jeugd, Armoede, Ouderen) via een filmpje de jeugdleden toe. De Zaanse verhalenverteller Giovanni Masetti overhandigde namens Zaankanters Voor Elkaar het ‘blik van waardering’, de ‘jij bent de beste’-pin en twee leuke groepsspelen.

Vrijwilligerswaardering

Vrijwilligers worden het hele jaar door in het zonnetje gezet door Gemeente Zaanstad en Zaankanters voor Elkaar. Elke vrijwilliger die zich inzet voor een initiatief, organisatie of een ander komt hiervoor in aanmerking. Hierbij kan het gaan om een individuele vrijwilliger of een groep vrijwilligers.

Aanmelden van een vrijwilliger voor de vrijwilligersaardering kan op /www.zaankantersvoorelkaar.nl/vrijwilligerswaardering Bellen mag ook: 075 - 2060010.