Mevrouw Nita Verhagen-Steenenga (89 jaar) en vrijwilliger Amber van Dijk.
Mevrouw Nita Verhagen-Steenenga (89 jaar) en vrijwilliger Amber van Dijk. (Foto: aangeleverd)

Humanitas zoekt coördinatoren en vrijwilligers

REGIO - Vriendschappelijk Huisbezoek is in deze coronatijd extra waardevol. Je merkt dat er veel eenzaamheid is; mensen hebben weinig contact. Humanitas zorgt voor dat contact en dus een beetje minder eenzaamheid. Vrijwilligers gaan van regelmatig op bezoek bij mensen die zich eenzaam voelen.

Voor Huisbezoek en Thuisadministratie

Zo zit mevrouw Nita Verhagen-Steenenga (89 jaar) sinds een tijdje in een verzorgingshuis alwaar ze erg moet wennen. Ze mist dan ook haar oude huis met haar eigen spullen. Uit zichzelf zoekt ze weinig contact met de andere mensen van het huis. Georganiseerde huisactiviteiten staan door COVID-19 op een laag pitje. Maar als vrijwilliger Amber van Dijk (20 jaar) haar bezoekt, leeft ze op, en kletst ze met veel plezier over haar verleden en de boeken die ze zelf heeft geschreven. Het schrijven lukt haar niet meer vanwege lichamelijke klachten, zegt ze. "Dat schrijven mis ik juist heel erg."

Haar zoon Hans belt dagelijks voor een praatje. Zijn moeder is heel erg blij met het bezoek van Amber, meldt hij aan Humanitas. Amber doet de opleiding HBO Social Work. Sinds kort loopt ze stage bij Humanitas. Ze vindt het mooi en bijzonder om mensen te mogen helpen. "Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen en kennis te delen", zo zegt ze.

Hulp gezocht

Humanitas Zaanstreek-Waterland zoekt coördinatoren Vriendschappelijk Huisbezoek die vrijwilligers zoals Amber koppelen aan deelnemers als mevrouw Steenenga. Of wil je een vrijwilliger als Amber zijn? Neem contact op met Peter Okker, voorzitter, mobiel 06-12234323, of e-mail: zaanstreek@humanitas.nl

Humanitas heeft ook de Thuisadministratie. Vrijwilligers komen bij deelnemers met financiële problemen aan huis. In deze coronatijd is thuisbezoek moeilijker te realiseren. Eenzaamheid speelt daardoor ook een grote rol. Dit alles zorgt voor extra financiële problemen. Wij proberen op verschillende manieren de deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden, bijvoorbeeld via beeldbellen. Ook zorgverleners als Odion melden deelnemers aan. Dat vraagt extra vaardigheden van vrijwilligers.

Humanitas zoekt coördinatoren en nieuwe vrijwilligers. Wil je vrijwilligers begeleiden als coördinator? Of mensen ondersteunen bij hun financiën? Bel dan Kees Stijger, algemeen coördinator Thuisadministratie, 06-28894575. Kijk anders ook op https://www.humanitas.nl/afdeling/zaanstreek/