Elke laatste vrijdag van de maand aanschuiven bij De Bres. Josien Schaft (links) en José Eeman hebben er zin in.
Elke laatste vrijdag van de maand aanschuiven bij De Bres. Josien Schaft (links) en José Eeman hebben er zin in. (Foto: Rodi Media/MvS)

Laagdrempelig dineren bij De Bres

OOSTZAAN - Het gebouw van buurtvereniging De Bres is binnen opgeknapt en opgefleurd en het programma draait weer. Ook het aanschuifdiner gaat alsnog door. Alsnog, want de eerste bijeenkomst in april kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan, terwijl alle stoelen waren gereserveerd. Deze gasten zijn eind september opnieuw welkom en daarna vindt het aanschuifdiner elke laatste vrijdag van de maand plaats.

door Marcel van Stigt

Het is soms even zigzaggen langs cementmolens, busjes en bouwpersoneel, want de werkzaamheden in de Doktersbuurt zijn in volle gang, maar eenmaal binnen in het gebouw van De Bres staat je niets meer in de weg voor een even gezellige als leerzame cursus of workshop. Of voor het aanschuifdiner, dat elke laatste vrijdag van de maand wordt geboden en waar veel animo voor is. Het zeskoppige team van de buurtvereniging is zeer gedreven om het de gasten helemaal naar de zin te maken.

De Bres is in 1957 opgericht en doet nog steeds dienst als centrum waar buurtbewoners voor diverse activiteiten terecht kunnen. Maar dat is alleen mogelijk als er een team achter zit dat creativiteit combineert met slagvaardigheid. En dat heeft De Bres. Ideeën en plannen verdwijnen niet in een diepe la om daar voor altijd te blijven liggen, maar worden concreet uitgevoerd. Het leidt tot een even aansprekend als gevarieerd aanbod activiteiten, uiteenlopend van Repair Café tot klaverjassen en van power yoga tot schilderles.

Ook tijdens de noodgedwongen sluiting heeft het team niet stilgezeten. Het bestuur heeft het dak laten repareren en zelf heeft het team het plafond aangepakt. De keuken was al vernieuwd en die wordt vanaf dit seizoen nadrukkelijk ingezet. Josien Schaft: "Onze keuken stamde uit de jaren zeventig en was aan vervanging toe. Drie jaar geleden hebben we met geld van het Oranjefonds een tweedehands keuken aangeschaft en die hebben we zelf, met behulp van een timmerman, geplaatst. Met die keuken wilden we iets gaan doen."

Het idee is opgekomen om een aanschuifdiner te bieden, vooral bedoeld om buurtbewoners een gezellige avond te bieden. José Eeman: "Er was meteen belangstelling voor, zonder dat we er reclame voor hoefden te maken. Het ging van mond tot mond en dat werkt nu eenmaal heel goed. Bijkomend voordeel was dat de dineravond in De Lishof stopte. Dat zagen we terug in het aantal aanmeldingen bij ons diner."

Het eerste diner zou in april plaatsvinden en de avond was helemaal volgeboekt. De coronacrisis gooide roet in het eten; de deur ging op slot. Maar wat in een goed vat zit, verzuurt niet en dus gaan de aanschuifdiners nu wel door. Elke laatste vrijdag van de maand tegen betaling van het vriendelijke bedrag van € 6,50. Met hetzelfde enthousiasme als het runnen van de vereniging gaan de teamleden voor hun gasten koken. Italiaans, stamppot, wild - het kan van alles zijn. Maar het draait vooral om gezellig samenzijn.

Reserveren? Geef je op via het reactieformulier op www.buurtverenigingdebres.nl of stuur een mail naar debresoostzaan@gmial.com. De Bres is gevestigd aan de Dr Snijderstraat 2a.