Margo Piets vorig jaar aan de vooravond van de jaarlijkse herdenking. Corona trekt daar nu een streep door.
Margo Piets vorig jaar aan de vooravond van de jaarlijkse herdenking. Corona trekt daar nu een streep door. (Archieffoto: Rodi Media/MvS)

Streep door Allerzielenherdenking

OOSTZAAN - De Allerzielenherdenking op de begraafplaats gaat dit jaar in verband met corona niet door. Met pijn in het hart heeft de organisatie, bij monde van Margo Piets, dit afgelopen week bekendgemaakt.

Organisatie neemt besluit met pijn in het hart

De laatste weken is serieus nagedacht over manieren waarop de jaarlijkse herdenking tóch doorgang zou kunnen vinden, in de gedachte dat deze voorziet in een grote behoefte en er zelfs mensen naar uitkijken.

Alternatieven werden bedacht: sommige paden afsluiten, geen zitjes, lantaarns uitdelen zodat het aantal aanwezigen op de begraafplaats beperkt is en te reguleren valt, alle activiteiten waar mensen vaak samenscholen, zoals de herdenkingsboom, de muziek, de fotopresentatie, het koffiehoekje niet meer als activiteit opnemen.

Overleg met gemeente

Er is overleg geweest met de vergunningsafdeling van de gemeente en die adviseerde er een ‘doorloopevenement’ van te maken: bezoekers aan één kant van de begraafplaats binnen laten, iedereen instrueren door te lopen via een uitgezette looprichting en aan de andere kant de begraafplaats weer verlaten.

Maar zo’n situatie zou totaal voorbijgaan aan de behoefte van mensen bij graven van hun familieleden of bekenden stil te staan. Ook het ontmoeten van lotgenoten is niet mogelijk. De avond schiet dan zijn doel voorbij.

Minder mensen

Bovendien zijn er binnen de groep vrijwilligers een aantal mensen die zich vanwege gezondheidsrisico’s dit jaar terugtrekken. Dus minder mensen die het project dragen, terwijl er juist meer nodig zouden zijn om erop toe te zien dat iedereen de regels respecteert. Hoe zwaar het ook valt, hoe teleurstellend ook, de organisatie neemt haar verantwoordelijkheid en annuleert Allerzielen 2020.

De bedoeling van deze avond is de overledenen te gedenken en dat kan alleen als we anderen niet blootstellen aan de coronagevaren. Het motto blijft: Hou je staande en blijf gezond! En steek op 1 november een kaarsje aan bij de foto van die lieve dierbare.


JWvD