Rosa Schouten maakt een kennismakingsronde langs de sportaanbieders in Oostzaan. Vorige week was ze op bezoek bij OKV.
Rosa Schouten maakt een kennismakingsronde langs de sportaanbieders in Oostzaan. Vorige week was ze op bezoek bij OKV. (Foto: Johan W. Koopmans)

Schakel tussen sportvraag en -aanbod

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Rosa Schouten (23) is namens Team Sportservice Zaanstreek-Waterland buurtsportcoach in Oostzaan. Ze fungeert als verbinder tussen sportvraag en sportaanbod en probeert vooral de wat meer kwetsbare Oostzaners aan het bewegen te krijgen.

Rosa Schouten zet in Oostzaan sportactiviteiten op

Van korfbalclub naar fysiotherapeut en van zorgcentrum naar diëtiste. Rosa Schouten hopt binnen Oostzaan van het ene naar het andere adres en haar collega Sabine van Lochem doet hetzelfde. Samen brengen ze de totale sportbehoefte binnen Oostzaan in kaart.

Bewegen stimuleren

Als volgende stap willen ze het bewegen conform het gemeentelijke gezondheidsbeleid stimuleren en het aanbod daarop afstemmen. Dat is met name gericht op Oostzaners die zich bijvoorbeeld vanwege een lichte handicap, gevorderde leeftijd of ander obstakel niet zo makkelijk bij een sportaanbieder melden. Maar ook op jeugd, jongeren en scholen.

Ondersteuning

Team Sportservice Zaanstreek-Waterland heeft in al diverse gemeenten ondersteuning verleend aan het opzetten van sportactiviteiten. Oostzaan valt per 1 november vorig jaar onder haar operationele gebied en daarom is ze nu daar aan de slag. Voor Rosa, die binnen Oostzaan het gezicht van het team moet worden, was het aanvankelijk een onbekend gebied. Maar ze raakt al aardig ingeburgerd.

Positief ontvangen

"Ons initiatief wordt positief ontvangen," vertelt ze. "We willen eerst kennismaken met de verenigingen om te horen met welke vragen ze zitten. Vaak blijken ze behoefte te hebben aan leden en vrijwilligers en wij helpen ze op weg om dat te realiseren. Wij adviseren ze bijvoorbeeld om mensen persoonlijk te benaderen voor een functie en niet een oproep op Facebook te plaatsen, want dat werkt niet. Wij bieden de verenigingen cursussen om ze dat soort dingen aan te leren."

Voor Team Sportservice Zaanstreek-Waterland is er veel aan gelegen om de verenigingen te helpen hun kader te verstevigen. Met een sterke basis zullen ze immers beter in staat zijn sportactiviteiten te bieden.

Rollatorwandelingen

De kennismakingsronde loopt nog, maar het eerste concrete resultaat kan al worden genoteerd. Rosa: "Voor Gezond Natuur Wandelen Oostzaan zetten we rollatorwandelingen op. In mei gaat een groep van start. We organiseren binnenkort ook een bijeenkomst voor alle verenigingen. Dan gaan we ons nader voorstellen en onze bevindingen bespreken. In andere gemeenten zijn we al een verbindende factor en daar staat het sportaanbod al. In Oostzaan gaat het ook lukken."

Meer weten? Kijk op de website van Team Sportservice Zaanstreek-Waterland (https://jouw.teamsportservice.nl/zaanstreek-waterland/).