Kunstenaars moeten het KEBO terrein verlaten.
Kunstenaars moeten het KEBO terrein verlaten. Foto: Pixabay

Kunstenaars moeten het Kebo-gebouw verlaten

BROEK IN WATERLAND - Kunstenaars in het dorp geven een laatste expositie om afscheid te nemen van het Kebo-gebouw in Broek in Waterland. Bouwbedrijf HSB heeft het pand van de gemeente gekocht en gaat er materiaal in opslaan en dus moeten de kunstenaars hun spullen pakken. "Doodzonde!" zegt Pieke Bergmans die al vier jaar in het gebouw werkt en exposeert. Ook kunstenaar Frank Visser vindt het jammer. "Aan al het goede komt een einde", meldt hij aan RTVNH.

"Aan al het goede komt een einde"

De kunstenaars hebben vier jaar het gebouw mogen gebruiken. "Het is een prachtige plek", zegt Frank. "Jammer voor het dorp ook, het had zo'n leuke functie kunnen hebben. Nu wordt het volgezet met praktische spullen." Pieke noemt het gebouw aftands, maar is dol op de binnenkant. " We hebben hier allerlei tentoonstellingen georganiseerd en modeshows. Het was fantastisch!"

HSB

Het gebouw en het omliggende terrein zijn aangemerkt voor huizenbouw en een supermarkt. Maar na jaren steggelen is de gemeente er niet uitgekomen met eerdere ontwikkelaars. Volgens wethouder Kaars van gemeente Waterland is het nu de beurt aan HSB om huizen en een winkel neer te zetten.

Spullen pakken

Wanneer de eerste paal de grond in gaat kan Camiel Honselaar van HSB nog niet zeggen omdat procedures opnieuw moeten worden doorlopen. Tot die tijd gebruikt het bouwbedrijf het terrein en het gebouw als opslag voor bouwmateriaal. Eind oktober moeten de kunstenaars hun spullen gepakt hebben.

I.s.m. Nieuwspartner NH