Les Misérables concentreert zich op de banlieues.
Les Misérables concentreert zich op de banlieues. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Filmhuis Purmerend vertoont de komende dagen de volgende films in 't Stamhuis aan de Kerkstraat (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 23 en dinsdagavond 27 oktober Les misérables van Ladj Ly, Frankrijk, 2019, 105’.

Denk bij ‘Les misérables’ niet aan het boek, een verfilming of aan de musical. Deze film speelt zich af in Parijs maar concentreert zich op de banlieues.

De film opent als we honderden, voornamelijk donkere jongens naar de stad zien trekken voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Aan de dreigende muziek valt er al af te leiden dat er iets op stapel staat. Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties. In een poging het stil te houden beginnen ze een klopjacht op de drone en zijn jonge bestuurder. Hiermee is het startschot gegeven voor een explosieve situatie.


Zaterdag 24 en dinsdagmiddag 27 oktober System crasher – Nora Fingscheidt, Duitsland, 2019, 118’.

Benni is een negenjarige wildebras die door een jeugdtrauma worstelt met paniekaanvallen en agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan de zorg niet aan, waardoor de sociale diensten zich over het meisje ontfermen en proberen een gunstige omgeving voor haar te vinden. Ze verblijft kort in een pleeggezin, komt een paar keer terecht in het ziekenhuis, maar al snel wordt duidelijk dat er geen werkende permanente oplossing gevonden kan worden.

Haar laatste hoop is Micha, een jonge anti-agressiecoach die de taak heeft om Benni naar school te begeleiden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, beginnen de grenzen tussen werk en privé voor de jonge vader Micha al snel te vervagen. ‘System crasher’, de Duitse Oscarinzending, won meerdere prijzen waaronder een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.


Vrijdag 30 oktober Honeyland – Tamara Kotevska / Ljubomir Stefanov, Noord-Macedonië, 2019, 87’.

Bijenhouder Hatidze Muratova schuifelt in een van de eerste scènes van de documentaire ‘Honeyland' over een onmogelijk smalle richel. Op weg naar haar meest afgelegen bijenvolk, hoog in de bergen van Noord-Macedonië. In de documentaire geen interviews voor de camera, geen voice-over. Het is het portret van een vrouw die in haar levensonderhoud voorziet door honing van bijen, in een min of meer natuurlijke huisvesting, te verkopen.

Groot is de schok wanneer een luidruchtige nomadenfamilie in de vallei neerstrijkt. Zij zijn in alles het tegenovergestelde van Hatidze. Ook deze familie gaat op zoek naar honing. Ze piekeren er niet over om de helft achter te laten. Het is de in de praktijk gebrachte duurzaamheid en liefde voor bijen van Hatidze tegenover de hebzucht en lompheid van deze familie. Voorafgaand aan ‘Honeyland' vertonen we de korte film ‘Brommer op zee', deze duurt 8 minuten.


De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 uur, de avondfilms om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00). In verband met de Coronamaatregelen is reserveren verplicht, dit kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt je ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

System Crasher won meerdere prijzen.