Martin met Jimmy op het stuur in de binnenstad van Purmerend.
Martin met Jimmy op het stuur in de binnenstad van Purmerend. (Foto: Han Giskes)

Martin en zijn papegaai Jimmy fietsen erop los

PURMEREND - Een ander laat z'n hond uit, maar Martin Roelofsen (61) gaat regelmatig fietsen met Jimmy, zijn bijna 2 jaar oude blauwgele Ara. Als het even kan trapt Martin 20, 30 of 50 kilometer weg met Jimmy pontificaal op een speciaal op het stuur gemaakt tableau. De papegaai vindt het geweldig.

"Als we door de Beemster rijden moet Jimmy altijd een peer eten"

fietsen, moet "Roelofsen is gefascineerd door papegaaien. Dit begon rond zijn 19e of 20e voorafgaande aan een diploma-uitreiking van de Horecavakschool. "Dat was gepland in Avifauna in Alphen aan den Rijn. Als je daar de ingang passeert, wordt je verwelkomd door ongeveer 25 ara's. Vanaf dat moment was ik verkocht", vertelt hij.

Met Jimmy op het stuur trekt de van oorsprong uit De Rijp afkomstige Purmerender veel bekijks. "Dat begrijp ik heel goed, zo'n beeld zien de mensen niet vaak. Voorheen droeg ik Jimmy op mijn arm. Deed ik eerst een leren manchet om. In het voorjaar dacht ik een constructie uit, ging ermee naar de fietsenmaker en enkele dagen later zat het tableau als een huis zo vast op het stuur."

Martin en zijn vogel fietsen vaak in de Beemster. "Als we dan langs een perenboom rijden, moet ik altijd even stoppen, om Jimmy de gelegenheid te geven een peer te eten. Dat gaat niet zachtzinnig, want Ara's zijn echte slopers, ze knagen alles kapot. Als ik 'm een walnoot geef heeft hij die in korte tijd doormidden."


De aanschaf van Jimmy was nog wel een dingetje in huize Roelofsen. "Als je nagaat dat een Ara 80 jaar kan worden ga ik hem niet overleven. Gelukkig heb ik goed afspraken gemaakt met mijn zoon. Mocht ik of mijn vrouw overlijden, gaat Jimmy naar hem toe. En daar ben ik dolblij mee."