Omdat niemand van het B&W kwam opdagen om de petitie in ontvangst te nemen heeft Mario Hoogendoorn deze in de brievenbus gedaan.
Omdat niemand van het B&W kwam opdagen om de petitie in ontvangst te nemen heeft Mario Hoogendoorn deze in de brievenbus gedaan. (Foto: Han Giskes)

Petities Milieustraat terug naar Waterland door brievenbus

MONNICKENDAM - Donderdag 7 mei om 12.00 uur werd door Mario Hoogendoorn, woordvoerder van Politiek Waterland, de petitie om de Milieustraat terug naar Waterland te brengen, in de brievenbus van het gemeentehuis gestopt. Het was de bedoeling dat de petitie overhandigd zou worden, maar helaas kwam niemand van B&W opdagen.

'Typerend de interesse van B&W over de Milieustraat, dan doen we het maar in de bus, Ik zal het vanavond in de raad aan de orde stellen' aldus Mario Hoogendoorn.

Naar aanleiding van diverse verzoeken van inwoners uit Waterland, is het forum Politiek Waterland op 18 april jl. op Facebook een petitie gestart om de Milieustraat terug in Waterland te krijgen. De Milieustraat Waterland is in 2019 gesloten. Vanaf die tijd moeten de Waterlanders naar Purmerend om hun grofvuil aan te bieden. De petitie is ondertussen door 2147 verontrustende burgers is getekend.

De directe aanleiding tot het verzoek om een petitie, zijn de structureel extreme wachttijden die regelmatig oplopen tot anderhalf uur of langer. Dit is exclusief de reistijd die de inwoners kwijt zijn en die uiteraard afhankelijk is van de reisafstand. Het is voor veel inwoners onbegrijpelijk dat een gemeente, die zich voorstaat een duurzaam en milieuvriendelijk beleid na te streven, een dergelijk besluit heeft kunnen nemen.

Het op een milieuvriendelijke wijze het grofvuil inzamelen is op deze wijze de nek omgedraaid. Niet vanwege de drempel om naar Purmerend te moeten rijden maar doordat het nu bij het ongescheiden restafval terecht komt of zelfs ongescheiden wanneer het door de gemeente wordt opgehaald. Tevens valt er een toename van het zwerfaval waar te nemen.

De problemen bij de Milieustraat in Purmerend waren al ruim voordat de overeenkomst werd getekend, bekend bij de gemeenteraad en het bestuur van Waterland. Ook was aldaar de grote weerstand bekend van een groot deel van de inwoners om de Milieustraat buiten Waterland te plaatsen, ook al zou dat tijdelijk zijn. Op basis van diverse aannames in de grotendeels ongefundeerde begroting, hebben de huidige coalitiepartijen de inhoudelijk wel onderbouwde argumenten van de oppositiepartijen van tafel geveegd.De eerste stap op een hellend vlak is vaak een fatale stap.

Politiek Waterland hoopt door middel van de petitie dat de gemeenteraad en het bestuur alsnog tot inzicht komt.