Haal ook uw zakje zaden voor een mooie toekomst voor de bij!
Haal ook uw zakje zaden voor een mooie toekomst voor de bij! (Foto: Ageeth Duineveld)

Nationale Zaaidag voor de bij

REGIO - Vandaag, 22 april is Nationale Zaaidag voor de bij. Deze dag is een aantal jaar geleden in het leven geroepen door de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. Meer dan duizend bijenvoedselbanken zijn afgelopen 15 april officieel geopend en iedereen kan bloemzaden ophalen op daarvoor speciaal ingerichte ophaalplekken. Regio Waterland heeft meerdere ophaalplekken om de bloemzaden op te halen.

Het vraagt een creatieve manier om zaadjes uit te delen waarbij ten alle tijden de juiste afstand wordt gehouden. Ageeth Duineveld uit Edam doet dit door de zakjes in haar groene brievenbus te stoppen. Mensen die zich bij haar aanmelden kunnen de brievenbus openen en hun zakjes hieruit halen. Zij heeft zich dit jaar voor het eerst aangemeld om de zaden uit te delen. Zo probeert zij haar steentje bij te dragen aan wat zij belangrijk vindt in de wereld. 'Tegenwoordig lijken alle tuinen alleen maar bestraat, zo kunnen de bijen niet leven' aldus Ageeth.

Bij het inschrijven krijg je 30 pakketjes thuisgestuurd die je vervolgens aan ieder kunt uitdelen die graag wat voor de bijen wil doen. Mevrouw Duineveld heeft nog wat pakketjes liggen, dus u kunt nog langs om het biologische bloemzaad op te halen en uw tuin of balkon op te fleuren. En als de zaden niet allemaal worden opgehaald zorgt mevrouw Duineveld gewoon zelf dat ze gezaaid gaan worden.

Zaaien is hard nodig

De afgelopen jaren gingen al duizenden mensen op 22 april naar buiten om te zaaien. Dat levert een heleboel voedselrijke bloemen op, én het creëert buzzz waardoor steeds meer mensen weten dat we beter met onze bijen om moeten gaan. Het gaat namelijk niet zo goed met de bijen in Nederland. Van de 359 soorten die in ons land leven staat 55% op de rode lijst, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. De Pollinators roepen iedereen op om onze kleine vrienden te helpen door bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen.

Afhaalpunt in jouw buurt

Met het platform van Pollinators organiseren zij in aanloop naar de Nationale Zaaidag een grote zaad-uitdeel-actie. Er zijn ruim 1.000 Voedselbanken voor Bijen verdeeld over heel Nederland. Zij voorzien jou van biologische zaden, zodat ook jij kunt zaaien op 22 april. Zo help je direct mee aan een hoop extra voedsel voor bijen. Een overzicht van alle bijenvoedselbanken bij jou in de buurt vind je op www.nudge.nl/projects/voedselbank-voor-bijen. Iedere Voedselbank voor Bijen heeft 30 zakjes zaad. Een zakje is goed voor 4m2 biologische bloemen. Deze actie is gericht op mensen die willen zaaien in hun tuin of op hun balkon, en willen aan zoveel mogelijk mensen zaad uitdelen.

Afbeelding