Veel gezondheidsklachten, zoals onder andere stress en burn-outklachten kunnen door wandelen voorkomen worden.
Veel gezondheidsklachten, zoals onder andere stress en burn-outklachten kunnen door wandelen voorkomen worden. (Foto: Pixabay.com)

Verplicht wandelen tijdens werktijd

REGIO - Wandelen tijdens de werkdag is belangrijk voor het voorkomen van psychische overbelasting. Uit onderzoek door Markteffect onder ruim 1100 respondenten blijkt dat 50% van de werkenden wandelen zelfs als verplicht onderdeel wil van de werkdag.

Veel gezondheidsklachten, zoals onder andere stress en burn-outklachten kunnen door wandelen voorkomen worden. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Zorg van de Zaak Netwerk (een netwerkorganisatie van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, medische zorg, kraamzorg, leefstijl- en verslavingszorg) sluiten een meerjarige samenwerking af om dagelijks wandelen op de agenda te zetten binnen het bedrijfsleven. "Door de samenwerking met Zorg van de Zaak Netwerk zijn we de eerste sportbond die structureel samenwerkt met het bedrijfsleven vanuit de gezamenlijke en maatschappelijke ambitie structureel bij te dragen aan een gezonder, fitter en vitaler Nederland”, aldus Paul Sanders directeur-bestuurder KWBN. "Het is natuurlijk fantastisch als het lukt om deze laagdrempelige vrijetijdsbesteding ook een vaste plek te geven in de dag van werkend Nederland.” Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 84% van de werkenden weleens wandelt op een werkdag. Bijna driekwart van de ondervraagden wandelt wekelijks en 25% maakt dagelijks een wandeling. 60% van de werkenden geeft aan meer te zijn gaan wandelen door de coronacrisis. Bijna alle ondervraagden zijn ervan overtuigd dat wandelen goed is voor de lichamelijke gezondheid (87%) en het geestelijk welzijn (80%). Mensen die wandelen tijdens werk genieten van de buitenlucht en natuur (54%), terwijl ze daarbij het hoofd leegmaken en ontspannen. Zorg van de Zaak Netwerk en KWBN introduceren vanaf 23 november de ‘Wandelen Werkt'-app. Deze biedt artikelen, opdrachten, podcasts en video's.