Dit 'fop- en schertsvuurwerk' is straks misschien het enige legale vuurwerk dat te koop is voor wie 12 jaar of ouder is.
Dit 'fop- en schertsvuurwerk' is straks misschien het enige legale vuurwerk dat te koop is voor wie 12 jaar of ouder is. (Foto: Dirk Karten)

"Vuurwerkverbod is vrijbrief voor de illegale handel"

REGIO - De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Vuurwerk in de categorie F3 mag per 1 december niet meer worden afgestoken in Nederland. Ook knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots) zijn verboden. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer op voorraad hebben.

Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.

Compensatie kosten

De verkopers worden met een subsidieregeling gecompenseerd voor de gemaakte kosten. Ook al zal er compensatie komen in de kosten, toch zijn veel vuurwerkhandelaren het niet eens met het totale verbod. “Straks kun je op iedere hoek van de straat gevaarlijke illegale rotzooi kopen. Dat is pas echt gevaarlijk en zorgt voor meer druk op de zorg”, zegt Willem Arends, een van de vuurwerkhandelaren in Zaanstreek-Waterland. De ondernemer verkoopt al jaren veilig vuurwerk. Hij is blij dat het zware knalvuurwerk is verboden. Maar om na alle verboden om de coronabesmetting tegen te gaan nu ook het afsteken van legaal vuurwerk te verbieden is hem een brug te ver.

‘Ga voor verbetering’

Ook de vuurwerkbranche geeft waarschuwingen af dat juist het verbieden van legaal vuurwerk, de toename van illegaal vuurwerk zal doen laten toenemen.

Lees verder op pagina 15