Sterretjes zijn niet verboden.
Sterretjes zijn niet verboden. Foto: Pixabay

"Vuurwerkverbod geeft vrijbrief illegale handel"

Vervolg van de voorpagina

Zo becijferen ‘De Vuurwerkvrouwen', een bundeling van zakenvrouwen die al jaren vuurwerk verkopen, dat er anderhalf tot twee miljoen kilo illegaal vuurwerk ons land jaarlijks binnenkomt. Een hoeveelheid dat zal verdubbelen bij een algeheel verbod. Daarom is hun motto: ‘stop met verbieden, gaan voor verbetering'.

Meer slachtoffers

"De verkoop verbieden geeft een vrijbrief voor de illegale handel”, waarschuwt Willem Arends. "Dan vallen er juist meer slachtoffers waar wij dan de schuld van krijgen. Dan vul je juist meer ziekenhuisbedden. Laat ik heel duidelijk zijn: gevaarlijk vuurwerk moet weg uit onze samenleving! We zijn daar al heel goed mee bezig door op 1 december het zware knalwerk te verbieden. Weet je dat we in Nederland het lichtste type vuurwerk in heel Europa verkopen? Ik juich dat toe. Tegelijk moet je wel voorkomen dat vooral de jeugd nitraatbommen per post laat bezorgen uit het buitenland. Je praat dan ook over een stukje opvoeding. Duidelijk maken dat het niet normaal is om zwaar vuurwerk af te steken en naar de politie te gooien.”

Ook al is de branche het er niet mee eens, toch zullen ze hun categorie F3 vuurwerk moeten opslaan tot volgend jaar. Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.

Veilige opslag

Omdat de oorzaak van het tijdelijke vuurwerkverbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen.

Sterretjes mogen wel

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19. Binnenkort wordt bekend wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is tijdens de feestdagen.