Boekenbal aftocht

De Boekenweek is van start gegaan. Kopen en lezen van boeken, liefst van veel boeken. Aan deze Boekenweek is wederom een thema meegegeven; 'Rebellen en dwarsdenkers.' Traditiegetrouw wordt de jaarlijks terugkerende Boekenweek ingeluid door het literaire Boekenbal. Het elitaire schrijversgilde verzamelt zich en geniet van een hapje en een drankje – er worden heel wat drankjes geschonken en evenzovele keren in het keelgat geledigd. Van mezelf vind ik dat ik op een leeftijd ben gekomen om geen gevolg meer te geven aan de uitnodiging tot het bijwonen van het bal. Eerlijk gezegd ga ik naar geen enkel bal meer. Zelfs niet naar het voetbal, al wil ik daar nog weleens een hoge uitzondering voor maken als mijn zoon op het strand van Bergen aan Zee een balletje trapt in een bevoorrechte groep mannen.


Tijdens het boekenbal is de afgelopen jaren niet of nauwelijks enige aandacht geweest voor de langzame verdwijning van boekwinkels en het minder lezen van boeken onder jongeren. Lezen en muziek maakt de mens wijs. Maar wie maakt daar promotie voor?
Het is altijd middernacht als de Boekenweek met veel drank in de man officieel wordt geopend. Ooit ben ik in zwaar beschonken toestand op een tijdstip dat de werkende mens van huis ging, van het bal vertrokken en in een tram gestapt die in tegenovergestelde richting ging. Zelf had ik dat niet in de gaten. Ik was allang blij dat ik in die tram gekomen was. Het begon een heel klein beetje tot mij door te dringen toen de conducteur op het eindpunt netjes aan mij vroeg of ik uit wilde stappen – het was nog in een omgeving waar amper huizen stonden. Toen werd er al niet meer gebouwd. Het was een ellende. De regen kletterde op mijn Boekenbalkostuum. Toen de tram zich omgedraaid had, ben ik weer ingestapt, gade geslagen door de conducteur.
Na vele haltes kwamen er meer schrijvers, waarvan de adem niet te luchten was, de tram in, waardoor ik later tot de conclusie kwam dat het eigenlijk maar een armoedig volkje is. Goed beschouwd was het een trieste aftocht, een bezopen aftocht.