Afbeelding
(Foto: )

‘Kuchschermen’

Actueel nieuws. Daar is Teletekst voor. Het nieuws is er soms nog eerder dan voor de radio. Ik zuig het op: actueel nieuws.

TNO gaat een onderzoek doen naar de zinvolheid van zogenoemde ‘kuchschermen’ in restaurants, eetcafés, cafés en bars. Dan zou het niet meer nodig zijn om daar de 1,5 meter-samenleving in acht te nemen. Ik kan mij best indenken dat horecaondernemers worstelen met de indeling van hun zaak. Heb je een zaak zo groot als een sporthal, dan is er geen probleem om dertig mensen aan een tafeltje te zetten. Nou ja, niet aan één tafeltje natuurlijk, dat zou in deze coronatijd niet kunnen, laten we eerlijk zijn.

Naar het schijnt zijn de eerste onderzoeksresultaten naar de ‘kuchschermen’ veelbelovend. TNO heeft er een maand voor uitgetrokken om onderzoek te verrichten. Ze hebben dertig proefpersonen bereid gevonden die aan het onderzoek hun bijdrage leveren – het gaat dan om het verplicht plaatsnemen aan een tafeltje achter een scherm. Met speciale meetapparatuur wordt dan gekeken hoever de uitstoot van de kuch reikt en of het ‘kuchscherm’ voldoende bestand is tegen de kuch. Nu kucht elk mens anders… je hebt zware kuchers en lichte kuchers. Het draait in dit onderzoek allemaal om de zware en vrij langdurige kuch. Hoesten is uitgesloten, want dan behoor je thuis te zitten: een milde klacht hè. Mensen die in de horeca werkzaam zijn verwachten veel van het ’kuchscherm’ en hopen dat het onderzoek geen vertraging oploopt, bijvoorbeeld door te weinig gekuch. Er is een fabrikant die bij een positief resultaat het door studenten van de Hoge schermschool ontwikkelde ‘kuchscherm’ in productie kan nemen. In korte tijd kunnen ze dan zo’n twintigduizend schermen per week produceren. De horeca is razend enthousiast als dat gaat gebeuren, én... het gat gebeuren, let maar op. De schermen zouden niet doorzichtig zijn, er kan dus anoniem geknuffeld worden tijdens het consumeren van een lekkere hap. En mocht er onverhoopt gekucht worden tijdens de maaltijd, dan sproeit het eten tegen het kuchscherm.