'Soms voelt het alsof we ieder op een eiland zitten. Jij helpt ons om een brug te bouwen.'
'Soms voelt het alsof we ieder op een eiland zitten. Jij helpt ons om een brug te bouwen.' (Foto: aangeleverd)

Therapie op afstand tijdens Corona Crisis

WATERLAND - Sjuul Adema van Haptonomie Waterland heeft zich voor het eerst in haar leven gewaagd aan het online geven van relatietherapie en haptonomie sessies. En dit bevalt haar goed.

In het dagelijks leven hebben de meeste gezinnen een bepaalde balans in hun leven. Ze gaan dagelijks naar hun werk, hebben hobby's, tijd voor zichzelf en tijd voor elkaar. Het gezinsleven kan draaiende gehouden worden zonder dat er al te veel verbinding is met elkaar. Al aanwezige irritaties en slechte communicatie kan dit belemmeren. Het feit dat men nu verplicht thuis op elkaars lip zit kan deze balans nog wel eens verstoren. Sjuul Adema ziet dat er hierdoor meer behoefte ontstaat om beter met elkaar te leren communiceren.

Mevrouw Adema bekijkt eerst waar het stel behoefte aan heeft. Ze zoekt oefeningen die de communicatie vergemakkelijken en probeert te achterhalen waar de irritatie zit. Het is belangrijk dat men naar zichzelf kijkt, waarom iets als irritatie wordt ervaren. Dat men laat blijken ook echt naar de ander te luisteren in plaats van in de verdediging te schieten.

Sjuul Adema heeft haar haptonomie sessies ook aangepast en geeft deze nu op afstand. Bij deze vorm van therapie ligt de focus op bewustwording door middel van ontspanningsoefeningen. Aanvoelen waar de spanning vandaan komt en waar behoefte aan is. Hoe Lang deze sessies duren hangt helemaal af van de behoefte van de klant.