De controleurs van de gemeente komen deze week langs om te kijken of u een hond heeft.
De controleurs van de gemeente komen deze week langs om te kijken of u een hond heeft. (Foto: Pixabay )

Controle op hondenbezit Edam Volendam

EDAM -VOLENDAM - Deze week is de gemeente Edam -Volendam gestart met de controle op hondenbezit. De gemeente heft belasting voor het houden van één of meerdere honden. Als u een hond aanschaft of verzorgt moet u hiervan aangifte doen. Ieder jaar komen controleurs langs om erop toe te zien dat hondenbezitters hun hond hebben aangemeld. Ook dit jaar komen zij weer langs.


De controleurs komen ook in de avonduren. Dan zijn de meeste mensen thuis. Als er niemand thuis is, komen ze later nog een keer langs. De controleurs bellen aan en vragen of u een of meerdere honden in uw bezit heeft. Ze blijven natuurlijk op 1,5 meter afstand en komen niet in uw huis. De controleurs hebben een legitimatiebewijs mee van de gemeente Edam-Volendam. Daar kunt u gerust naar vragen. Ook de politie is op de hoogte van de controle hondenbelasting.

Jaarlijkse controle

Naast de extra opbrengst is ook het gelijkheidsbeginsel een argument voor de controle. Dat wil zeggen: iedereen die een hond heeft moet ervoor betalen. De opbrengst gaat naar de algemene inkomsten van de gemeente. Een deel hiervan wordt gebruikt om de voorzieningen voor honden te betalen. Heeft u een of meerdere honden en heeft u nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u digitaal aangifte doen via de pagina hondenbelasting. Ook kunt u een aangiftebiljet aanvragen via (0299) 398 398.