Etiquettemanieren

Deze ochtend zit ik uitvoerig het Noordhollands Dagblad te lezen en kom een artikel tegen over Jan Jaap van Weering, een bekende binnen de krijgsmacht, maar ook daar buiten, wat betreft het bijbrengen van goede gewoontes – etiquettetrainingen geeft hij. Zo eet je een bitterbal altijd met de linkerhand. De rechterhand wordt dan niet vet en kun je iemand een hand geven. Maar als je gewend bent om iemand met je linkerhand een hand te geven, bijvoorbeeld omdat je rechterhand door een zaagmachine is gegaan tijdens een klus, zal je toch met je vette linkerhand iemand een hand moeten geven, tenzij je je handen vooraf gewassen hebt, wat in deze tijd toch al moet.

Jan Jaap woont op stand, lees ik. Dat moet ook als je je bezig houdt met etiquettemanieren. Hij wordt veelvuldig gevraagd door ondernemers uit de Quote-500 hoe zij hun tafelmanieren kunnen verbeteren. Ook komt hij bij sommeliers en bij de horecabediening, opdat zij zich representatiever op kunnen stellen naar de gast. Want in de horeca praat je over gasten, niet over klanten. Om terug te komen op de bitterbal: het kapje eraf bijten zodat de inhoud kan afkoelen. Wat daarna gebeurt laat zich raden – de bitterbal in geheel in den mond laten verdwijnen; niet voor een tweede keer in de mosterd of mayonaise dopen, dat brengt het virus opgang.

Jan Jaap zat bij het Korps Mariniers – zeg maar een elitebeweging binnen defensie. Weten hoe het heurt.

'Weten hoe het heurt'

De man gaat als eerste door een draaideur. Dan volgt de vrouw. De man brengt daarmee de draaideur op gang en de vrouw heeft het dan iets makkelijker. Wil de man het goed doen, dan draait hij een extra rondje en komt achter de vrouw binnen in de foyer. Zo laat hij haar toch voorgaan.

Respect hebben voor de ander, dan kun je samen door dezelfde deur

Het gaat ook om respect hebben voor de ander; rekening houden met gevoelens van de ander. Dan kun je samen door dezelfde deur. Begrijpt u? Soep eten bijvoorbeeld: schep met de lepel de soep van u af en breng hem pas dan naar de mond. Na de overheerlijke maaltijd een goede boer laten is volstrekt uit den boze. Aziaten zijn daar wat makkelijker in: de lucht verspreidt zich, ten goede of ten kwade. De man geeft bij binnenkomst, bijvoorbeeld op een receptie, nimmer de vrouw als eerste een kus. Hij wacht netjes tot zij hem daartoe uitnodigt. Het is even een weetje, maar dan heb je ook iets goeds aan de haak – het zijn omgangsvormen.